Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk iş cinayetlerinin yüzde 44 oranında azaldığını iddia etti iş güvenliği önlemleri için patronlara sağlanan teşviklere değinen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, patronlara zaten almak zorunda oldukları güvenlik önlemleri için teşvik ödediklerini söyledi. “10’dan az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli işletmelerimize iş […]

Bakan patronun ağzıyla konuştu

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk iş cinayetlerinin yüzde 44 oranında azaldığını iddia etti iş güvenliği önlemleri için patronlara sağlanan teşviklere değinen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, patronlara zaten almak zorunda oldukları güvenlik önlemleri için teşvik ödediklerini söyledi.

“10’dan az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli işletmelerimize iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde kullanılmak üzere maddi olarak devlet desteği sağlıyoruz. 50’den fazla çalışanı olan çok tehlikeli işletmelere de iş sağlığı ve güvenliği açısından önemli bir teşvik uygulamasını bu yıl başlattık. Bu iş yerlerinde 3 yıl içinde ölümlü veya sürekli iş göremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmezse, işsizlik sigortası işveren payı üç yıl süreyle yüzde 50 indirimli olarak alınacak.”Konuşmasının devamında Bakan Selçuk, “Bu çalışmaya göre, sürekli iş göremezlikle sonuçlanan bir iş kazasının hukuki maliyeti bir KOBİ’nin öz sermayesinin yüzde 30’una denk gelmektedir. Oysa önlemek ödemekten çok daha insani ve ucuz. İşverenlerimizin iş sağlığı ve güvenliğini sadece bir maliyet unsuru olarak görmemelerini istiyoruz. Çünkü çalışanlarının sağlık ve güvenliklerini önemseyen işletmelerin gelecekte de rekabet gücü kazanarak öne çıkacağına inanıyoruz” dedi.

Bakan’a göre iş cinayetleri azalıyor

Antalya Kültür Merkezi’nde düzenlenen “33. İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası Toplantısı”nın kapanış programında konuşan Selçuk “Bugüne kadar, protokol imzaladığımız kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelerden eğitim alarak başarı gösteren 52 bini aşkın işveren ve vekilini belgelendirdik. Ayrıca ölümlü iş kazası oranında yüzde 44’lük bir azalma söz konusu” dedi. Öte yandan İSİG meclisinin 2013 yılından beri raporlaştırdığı iş cinayetleri verilerini sizler için derledik.

• 2018 Yılı: 1923 İşçi yaşamını yitirdi.

• 2017 Yılı: 2006 İşçi yaşamını yitirdi.

• 2016 Yılı: 1970 İşçi yaşamını yitirdi.

• 2015 Yılı: 1730 İşçi yaşamını yitirdi.

• 2014 Yılı: 1886 İşçi yaşamını yitirdi.

• 2013 Yılı: 1235 İşçi yaşamını yitirdi.

• Sadece 2019 Mart ayında ise 108 işçi çalışırken hayatını kaybetti.