Google Play Store
App Store

ILO Türkiye Direktörü Numan Özcan TİSK’in araştırmasını hatırlattı, 400 bin sayısının kendi araştırmalarıyla örtüştüğünü söyledi. Bakan Soylu araştırmaya dezenformasyon demişti

Bakan reddetmişti ama ILO da doğruladı: 400 bin Suriyeli kaçak çalıştırılıyor!

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Numan Özcan, TİSK ile Hacettepe Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de 400 bin Suriyelinin kayıt dışı çalıştırıldığına dikkat çekerek, bu rakamın kendi araştırmalarıyla örtüştüğünü belirtti. Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, söz konusu araştırmayı ‘dezenformasyon’ ve ‘algı operasyonu’ olarak nitelemiş, “Bu haberler, değerlendirmeler yapılırken biraz daha milli bir bakış açısı ortaya konulmalı” demişti.

TAMAMI KAÇAK ÇALIŞIYOR
ILO, dün Ankara’da “Suriyelilerin İşgücü Piyasasına Etkileri ve İstihdam Edilebilirlikleri Toplantısı” düzenledi. Açılış konuşmasında Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) Suriyeli işçilerle ilgili yaptırdığı araştırmaya değinen Özcan, buna göre Türkiye’de çalışan Suriyeli sayısının 300 ila 400 bin civarında olduğunu, bu rakamın kendi araştırmalarıyla da örtüştüğünü dile getirdi.
Özcan, şunları kaydetti: “Şanlıurfa’da yaptığımız saha araştırmasında, her dört işyerinden birinde Suriyeli çalıştırıldığını tespit ettik. Yasal çalışma imkânı olmadığına göre, bunların tamamı kayıt dışı ve kaçak olarak çalışıyor. Tespitlerimize göre Suriyelilerin üçte biri asgari ücretin altında bir ücretle çalışıyor. Düşük kaliteli ve düşük ücretli yapılan işler; güvencesiz, sigortasız, olumsuz iş sağlığı ve güvenliği şartları barındırıyor. Bu da bir yandan emek sömürüsüne yol açarken, diğer yandan yerel iş gücü piyasasının dengesini bozuyor.”

KİM TAKAR ÇALIŞMA İZNİNİ!
Araştırmalarına göre, patronların yüzde 60’ının ihtiyaç duyduklarında Suriyeli çalıştırmak istediklerini söylediğini aktaran Özcan, “Bunun önündeki en büyük engeli sorduğumuzda ise dil ve sosyal uyum sorununu gösteriyorlar. Çalışma izinlerinin olmaması ise ancak engeller arasında üçüncü sırada geliyor, işverenlerin sadece dörtte biri için bir sorun olarak dile getiriliyor” dedi.
Söz konusu tablonun Suriyelilerin yoğun bir oranda çalışma hayatında yer aldığını gösterdiğini vurgulayan Özcan, bundan dolayı tartışmanın “Çalışma izni verelim mi, vermeyelim mi” yerine, “Çalışma iznini nasıl ve hangi şartlarda verelim” şeklinde olması gerektiğini ifade etti.
Özcan, “ILO olarak bir an önce Suriyelilerin çalışmalarına yönelik bir düzenleme yapılarak, çalışabilecekleri alanların belirlenmesinden yanayız” diye konuştu.


***

‘Yatırımcılara izin verdik’

ILO’nun toplantısında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, yabancıların Türkiye’de nasıl istihdam edileceğine yönelik bir yasa taslağı hazırladıklarını, bu taslağın Meclis’te beklediğini söyledi. Şimdiye kadar 6 bin civarında Suriyeliye çalışma izni verdiklerini kaydeden Önder, bu izni alanların çoğunlukla Suriye’deki çatışmaların ilk yıllarında, pasaportlarıyla kendilerine başvuranlar olduğunu söyledi. İzinlerin ağırlıklı olarak İstanbul ve Antep’te verildiğini belirten Önder, izni alanların büyük bölümünün üniversite mezunları ile yatırımcılardan oluştuğunun altını çizdi.


***

‘Milli olun’ demişti

TİSK ile Hacettepe Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada, Türkiye’de yaşayan 2,2 milyon Suriyelinin yalnızca 3 bin 686’sının kayıtlı çalıştığı, çoğunluğu çocuk 400 bin Suriyelinin ise kayıt dışı, düşük ücretli ve sağlıksız koşullarda istihdam edildiği belirtilmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ise “Suriyelilerin kaçak işçi olarak çalıştırıldığı hususu, Suriyeli kardeşlerimiz üzerinden Türkiye’nin iç siyasetine yönelik bir müdahaledir. Dönem dönem Suriyeliler üzerinden gerçekleştirilen birtakım algı operasyonlarını şiddetle reddediyoruz. Bu haberler, değerlendirmeler yapılırken biraz daha milli bir bakış açısı ortaya konulmalıdır” ifadelerini kullanmıştı.