Bakan Selçuk hakkında suç duyurusu

Haber Merkezi

HDP Milletvekili Serpil Kemalbay; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk hakkında, iş cinayetlerine karşı geçen yıl İş Teftiş Kurulu’nu görevlendirmediği için suç duyurusunda bulundu. Meclis’te önceki gün basın toplantısı düzenleyen Kemalbay, ülkede her gün en az 4-5 işçi iş cinayetlerinde ölürken Bakanlığın parmağını dahi kıpırdatmadığını söyledi.

PLAN ARALIKTA ONAYLANMALIYDI

Bakan Selçuk’un geçen yıl yönetmeliğe aykırı davranarak İş Teftiş Kurulu’nu atıl bıraktığını belirten Kemalbay, “Türkiye’de müfettiş sayısı zaten yetersizken, var olan müfettişlerin bir de 2019 yılında çalıştırılmaması, bu cinayetlere ortak olmak anlamına gelmektedir. İş Teftiş Kurulu Yönetmeliği uyarınca ‘2019 yılı Genel Çalışma Planı’nın 2018 yılı Aralık ayı içerisinde onaylanması gerekirken bu onayın Eylül 2019’da verilmiş olması, söz konusu teftişin türünün de ‘Programlı Teftiş’ içermemesi, işçi kıyımının yaşandığı bir ülkede asla kabul edilemez” dedi.

BU BİR HÜKÜMET TASARRUFU MU?

HDP Milletvekili, Bakan Selçuk’a şu soruları yöneltti:

“İş Teftiş Kurulu Yönetmeliği uyarınca 2019 yılı Genel Çalışma Planı’nın 2018 yılı Aralık ayı içinde onaylanması gerekirken bu onayın 2019 yılı Eylül ayında verilmiş olunması, söz konusu onayda da ‘Programlı Teftiş’e yer verilmemesi karşısında tartışmasız bir şekilde hizmet kusurundan bahsedilebilecektir. Bu işlemler neden geciktirilmiştir?

Bu bir hükümet tasarrufu mudur? 2018’de ve 2019’un ilk dokuz ayında iş sağlığı ve güvenliği yönünden neden yeterli müfettiş görevlendirilmesi yapılmamıştır?”

Kemalbay, Bakan Selçuk’un ‘2019 Genel Çalışma Planı’nı yaptırmayarak geçen yıl yaşanan tüm iş cinayetleri ve meslek hastalıklarından sorumlu olduğunun altını çizdi.