Bakan Soylu'dan 'Nuriye-Semih' pankartına tepki

Trabzon’da İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın katılımıyla “Spor Müsabakaları Güvenlik Tedbirleri Toplantısı” yapıldı. Başakşehir-Club Brugge maçındaki 'başkomutan' pankartını unutarak, Beşiktaş ile Konyaspor arasında oynanan Süper Kupa maçında tribünlerde 'İzmir marşı' söylenmesi ve Nuriye-Semih pankartını kasteden Süleyman Soylu, “Spor sahaları siyasetin değil, sporun yapılması gereken alanlar” dedi.

Toplantıda konuşan Bakan Soylu açık güvenlik ihmallerini görmezden gelip topu ‘ideolojik gruplar’a attı. Soylu, “İşin üzüntü verici tarafı, özellikle dönem dönem spora siyaset karıştırma konusunda birtakım ideolojik grupların yoğunlaşmasını görüyoruz. Bu spor açısından son derece sakıncalı” dedi.

81 ilin valisinin video konferans yöntemiyle katıldığı toplantıda; Başakşehir-Club Brugge maçındaki 'başkomutan' pankartını unutarak, Beşiktaş ile Konyaspor arasında oynanan Süper Kupa maçında tribünlerde 'İzmir marşı' söylenmesi ve Nuriye-Semih pankartını kasteden Süleyman Soylu, “Spor sahaları siyasetin değil, sporun yapılması gereken alanlar” dedi.

Soylu, “Bu konuda sporu ana mercekten çıkarmadan hep birlikte meseleye yaklaşmak daha doğru olur. Gerek spor kulüpleri, yöneticiler, seyircilerimiz izleyenler, gerekse bu konunun tüm paydaşları açısından önemli bir döneme giriyoruz. Burada 6222 sayılı kanunla birçok kurum yetkilendirilmiş. Bu yetki çerçevesinde hemen hemen her kurum elinden geleni yapmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.

SPOR BAKANI BAK: YÖNETİCİLER SORUMLU

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ise yaptıgı konuşmada şu görüşlere yer verdi: “2017/2018 keyifli bir mücadele temenni ediyoruz. Taraftarlarımızı keyifli müsabakalar için statlara bekliyoruz. Bunu yaparken biz de üstümüze düşeni yapacağız. Taraftardan sorumlu yöneticiler var onların daha aktif çalışması gerekiyor. Her vatandaşa görev düşüyor. Ülkenin spor potansiyeli çok yüksek. Gençleri yönlendirmek gerekiyor. Gençleri spora yönlendirerek daha verimli olmalarını sağlamak istiyoruz. Biz gençlerimize güveniyoruz.Televizyon yorumcusundan kulüp başkanına, insanlara spor camiasındaki herkese görev düşüyor. Bu süreci birlikte yönetmemiz gerekiyor.Tek başına yapılacak bir şey değil. Bu noktada hep birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Yeni sezonun tüm spor camiasına hayırlı olmasını temenni ediyorum.”

"BU KUPA FİNALLERİNDE E-BİLET UYGULAMASININ KONULMASINI HEP BİRLİKTE KARARLAŞTIRDIK"

Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Osman Aşkın Bak, "Türk sporunun ilerlemesini önemsiyoruz. Bütün taraftara, paydaşlara hepimize görev düşüyor. Birlikte çözeceğimiz bir sorun olarak görüyoruz. Paydaşlarımız ile birlikte çalışmayı öneriyoruz. Hep birlikte başaracağız. Sadece güvenlik önlemleri ile çözülecek bir konu değil. Sosyolojik bir değerlendirme ortak bir yaklaşım gerekiyor. Medyamızda büyük görev düşüyor. Sizlerden de bunu talep ediyoruz. Türk sporunun güzel yönünü göstermemiz, dünyada iyi bir noktaya ilerlediğini göstermemiz gerekiyor. Türkiye Futbol Federasyonu'nun ve bizim 2024 Avrupa Şampiyonasına adaylık ile ilgili çalışmalarımız var. Bu süreçler bizim adaylık ile ilgili konuları da etkileyecek süreçler. Hep birlikte bu sorunun çözümü için adım atmamız gerekiyor. Kupa müsabakalarında yaşadığımız iki olaya baktığımız zaman Eskişehir ve Samsun'da yaşadığımız konular. Özellikle buradaki toplantıda şunu ifade ettik. Bu kupa finallerinde E-bilet uygulamasının konulmasını hep birlikte kararlaştırdık. E-bilet uygulaması ile sporda şiddete yönelik hareketlerde bulunan taraftarların onların kayıtlarının tutulduğunu spor alanlarına alınmadığının görüyoruz bu uygulamanın bu iki finalde de uygulanmasını talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

İÇİŞLERİ BAKANI SOYLU: "MÜSABAKALARI 3 AYRI KATEGORİDE ELE ALIP, A-RİSKLİ, B-ORTA RİSKLİ, C-RİSKSİZ MAÇ OLARAK DEĞERLENDİRECEĞİZ"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: "Sporda 6222 sayılı kanuna sıkı sıkıya sahip çıkacağız. Taraftarlar, spor yöneticileri, medya hatta belediye başkanları, herkesin sorumluluğunu yerine getirmesi gerekiyor. Maçları risk analizlerine göre ayıracağız. Müsabakaları 3 ayrı kategoride ele alıp, A-riskli, B-orta riskli, C-risksiz maç olarak değerlendireceğiz. Saha içi ve saha dışı koordinasyon için sorumluların ortak hareket etmesi kararını da aldık. Deplasman yasağı olayını yine spor il güvenlik kurullarının insiyatifine bırakacağız. Amacımız seyircilerin maçları centilmence izlemesi" diye konuştu.