Bakan tozpembe bakıyor, çiftçinin borcu dağ oldu

HABER MERKEZİ

Tarım kesiminin borcu 180 milyar lirayı aşarken çiftçinin sorunlarını görmezden gelen Tarım ve Orman Bekir Pakdemirli gerçeği yansıtmayan sanal rakamlara dayanarak, tarım kesiminin mutlu olduğunu iddia etti. CHP’li Ömer Fethi Gürer, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, ülkede giderek sorunlu hale gelen tarım kesiminde yaşanan sıkıntıları sıraladı, çözüm önerilerini anlattı.

Çiftçilerin borçlarının sürekli arttığını, üreticilerin tarımdan kopmaya devam ettiğini, siyasal iktidarın ise var olan sorunların çözümün üretmek yerine ithalata dayalı bir tarım politikası izlediğini kaydeden Gürer, “Tarımın sorunları derinleşiyor” dedi.

Pakdemirli’nin, çiftçilerin mutlu olduğu yönünde açıklamalarda bulunduğuna dikkat çeken Gürer, “Öyle anlaşılıyor ki, Sayın Bakan ülkemizdeki verileri yeterince incelemiyor. 2002 yılında 2,4 milyar TL olan çiftçi borcu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 2021 yılı Şubat ayı raporuna göre 137 milyar TL’ye çıkmış. Bu rakam yalnızca çiftçilerin bankalara olan borcudur. Tarım Kredi Kooperatifleri ve piyasaya olan borçlarda eklendiğinde çiftçinin borcu 180 milyar TL’yi aşıyor” diye konuştu. Çillenmeye başladığı için TMO tarafından alınmayan ürün sahiplerinin belirlenmesi gerektiğini ifade eden Gürer, alım şartlarına uymayan ürün sahiplerine aynen doğal afetlerde olduğu gibi destek sağlanması gerektiğini ifade etti.