Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Türkiye'nin 2020 yılı hedeflerine ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Turhan gündeme ilişkin açıklamalarda da bulundu

Bakan Turhan: Kanal İstanbul için ihale sürecini başlatacağız

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, "Kanal İstanbul'un imar planı onaylandı, askı sürecinin bitmesinin ardından ihale sürecini başlatacağız" dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, 2019 yılı değerlendirmesi ve 2020 yılı hedeflerine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Kanal İstanbul projesinin imar planının onaylandığını söyleyen Turhan, "Askı sürecinin bitmesinin ardından ihale sürecini başlatacağız" diye konuştu. Turhan Rusya, Hollanda, Belçika, Çin hükûmetinin Kanal İstanbul ile ilgilendiğini söyledi.

AVRASYA TÜNELİ'NE YAPILAN ZAM

Avrasya Tüneli'ne yapılan zamla ilgili de konuşan Turhan, "Avrasya Tüneli yap-işlet-devret projesidir. Bu projedeki ücretler yılda iki defa güncelleniyor. En son güncelleme 2018'de yapılmıştı. Yapılan hesaplarda 23-30 lira olan geçiş ücreti 36-40 liraya yükseltildi" diye konuştu.

YHT ZAMMI

Yüksek hızlı tren (YHT) abonman fiyatlarındaki fahiş zamma ilişkin sorular üzerine Bakan Turhan, bu hizmetin devreye alınma sürecinde bir dizi karar alındığını ve uygulama yapıldığını, geçen sürede düzenleme ihtiyaçları ortaya çıktığını bildirdi. Turhan, şunları kaydetti:

"YHT'ye yüksek talebin karşılanamaması, bilet bulunamaması, bunun yanında abonman bilet sahibi olup, yer ayırtılmasından kaynaklı boş koltuk sayısının yüksek olması nedeniyle daha gerçekçi, akılcı ve verimli hizmet verme doğrultusunda değişiklik yapma gereği duyduk. Yüzde 75 olan abonman bilet fiyat indirimini öğrencilerde yüzde 50'ye, diğer vatandaşlarımızda yüzde 25'e indirdik. Bu uygulamayı başlattıktan sonra doluluk oranı yüzde 84'ten yüzde 95'e çıktı. Daha fazla insanımız bundan faydalanmaya başladı."