Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Rekombinant aşıda üç tane hocamız hayvan deneyleri aşamasına geldi. Hatta bir tanesi hayvan deneylerini başlattı” dedi

Bakan Varank: Aşı konusunda hayvan deneyleri aşamasına geçtik

Dünyada koronavirüs aşısı çalışmaları sürerken, Türkiye’nin bu konuda herhangi bir faaliyet yapıp yapmadığı da uzun süredir tartışılıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 8 aşı geliştirme projesini desteklediklerini söyledi. CNN Türk canlı yayınında konuşan Varank, bir çalışmada ‘hayvanlar üzerinde deney yapma aşamasına geçildiğini' belirtti. Varak şu ifadeleri kullandı:

“Yine biz bu virüs daha ülkemiz sınırlarına girmeden önce bilim insanlarımızla bir toplantı yapmıştık. TÜBİTAK'ın koordinasyonunda biz bu platformu oluşturduk ve burada özellikle bu hastalığın tedavisinde kullanılacak ilaçlar ve aşı çalışmalarıyla ilgili projeleri değerlendirmeye aldık.

17 projeyi destekliyoruz, bunların 8'i aşı geliştirme projesi. Hem Hasan hocamız TÜBİTAK'ın başında birebir her gün belki görüşmeler yaparak bu projeleri takip ediyorlar. Şu anda bunu ilk kez buradan söyleyeyim. Rekombinant aşıda üç tane hocamız hayvan deneyleri aşamasına geldi. Hatta bir tanesi hayvan deneylerini başlattı.”

Varank öte yandan, ‘Türkiye’de 13 firmanın tanı kiti üretebildiğini’ dile getirdi. Teknoloji Bakanı, “Dünyanın birçok ülkesine ihracatını yapıyorlar. Biz TÜBİTAK ile bir çağrı başlatmıştık. Özellikle yeni nesil tanı kitlerinin üretilmesiyle ilgiliBizim desteklediğimiz şu anda hızlı sonuç verebilen bir hızlı tanı kitini belki de dünyada ilk olacak şekilde Haziran ayı gibi prototipini üretmeyi planlıyoruz “dedi.

MASKE KONUSUNA DA DEĞİNDİ

Bakan Varank, maske üretimiyle ilgili ise şunları kaydetti:

“Türkiye'nin şu anda günlük maske üretim kapasitesi, bizim bizzat firmalardan aldığımız 40 milyon maskeyi geçmiş durumda. Tabi bu bahsettiğimiz cerrahi maskeler. Bunun yanında penye, kumaş maskelerle ilgili de biliyorsunuz bilim kurulun bunların kullanılabilirliğiyle ilgili de görüşü vardı. Şu anda TSE ve tekstil federasyonları çok sıkı şekilde çalıştık. Birkaç gün içerisinde bez maskelerle ilgili standartlarla ilgili de bir açıklamamız olacak. Zaten günlük 40 milyon çok yüksek. Ama bunun yanında tek kullanımlık olmayan maskelerle ilgili standardı belirleyeceğiz. Temel şartları sağlayan, temel maskeyle ilgili tabi ki bir tavan fiyat ticaret bakanlığımız ilan edebilir.”

TÜRKİYE AŞI ÜRETİMİ YAPABİLİR Mİ?

Öte yandan aşı konusundaki demeçlere temkinli yaklaşılması gerektiğini belirtenler de var. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Profesör Doktor Mehmet Ceyhan, geçen ayın başında Türkiye’deki aşı çalışmalarına değinerek, “Milyonlarca doz aşı üretecek bir kapasitemiz henüz yok” demişti.

Ceyhan, Türkiye'nin aşı konusundaki sınırlılıklarına şu sözlerle dikkat çekmişti:

“Türkiye, 1990’lardan beri bir şişe bile sıfırdan başlayarak aşı geliştirmemiş bir ülke. Aşıyı bulmak da yetmeyecek. Buldunuz diyelim, etkin mi değil mi diye insan ve hayvan çalışmaları yapmak lazım. Etkili oldu diyelim, üretmek lazım. Milyonlarca doz aşı üretecek bir kapasitemiz henüz yok. Ama bizden daha hazır olan, zaten viral aşıları üreten ülkeler var, onların tesisleri hazır. Aşıyı buldukları anda üretir onlar. Bizden daha önde olan ülkeler için bile aşı üretimi 1 yılda erken mümkün değil gibi görünüyor. Bizim bir aşı üretim tesisimiz falan olmadığı için bu daha uzun bir süre alacaktır.”