Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından 1788 refakatsiz çocuğun 1225’inin ailesine teslim edildiğini açıkladı. Depremzede çocukların bazı vakıf veya derneklere ‘emanet’ edildiği iddialarına da yanıt veren Yanık, çocukların yalnız olmadığını, annelerinin yanında ve kimliklerinin belli olduğunu belirterek bu kişilerin bahsi geçen sivil toplum kuruluşunun 6, 7 yıldır içerisinde bulunduğunu ifade etti.

Bakan Yanık'tan depremzede çocuklara ilişkin açıklama
Fotoğraf: AA

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve7.6 büyüklüğündeki depremlerinin ardından TRT Haber'de katıldığı programda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Yanık, 1788 refakatsiz çocuğun 1225'inin ailesine teslim edildiğini belirterek “Devlet olarak herhangi şekilde refakatsiz, depremden çıkmış, enkazdan çıkmış bir çocuğu bir derneğe, vakfa, sivil toplum kuruluşuna, herhangi bir yere teslim etmemiz, bakım sorumluluğunu, gözetimini, denetimini herhangi kişi ya da kuruluşa, STK'ye vermemiz söz konusu değil” dedi.

Yanık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu çocuklarımızdan 479'unun halihazırda hastanede tedavileri devam ediyor. 84'ü ise Bakanlık kuruluşlarımızda bakımlarını sağladığımız çocuklarımız. Çocuklarımızı bu anlamda çok yakından takip ediyoruz.”

Bakan Yanık, süreç içerisinde Sağlık Bakanlığı, AFAD ile koordineli şekilde enkazdan çıkarılan çocukların herhangi bir şekilde üçüncü şahsa teslim edilmediğini söyledi.

DEPREMZEDE ÇOCUKLARIN VAKIFLARA ‘EMANET’ EDİLMESİ

Yanık, depremzede çocukların bazı vakıf veya derneklere ‘emanet’ edildiği iddialarına ilişkin “Bölgedeki sivil toplum kuruluşlarından çocukları teslim alanlar olduğuna" yönelik iddialara ilişkin soruya Yanık, "Hayır. Çocuk hassasiyeti üzerinden toplumu kışkırtmanın manası yok. Bizim devlet olarak herhangi şekilde refakatsiz, depremden çıkmış, enkazdan çıkmış bir çocuğu bir derneğe, vakfa, sivil toplum kuruluşuna, herhangi bir yere teslim etmemiz, bakım sorumluluğunu, gözetimini, denetimini herhangi kişi ya da kuruluşa, STK'ye vermemiz söz konusu değil” diye konuştu.

Kamuoyuna yansıyan haberlerin ardından ekiplerin adreste incelemeler yaptığını aktaran Yanık, çocukların yalnız olmadığını, annelerinin yanında ve kimliklerinin belli olduğunu belirterek, bu kişilerin bahsi geçen sivil toplum kuruluşunun 6, 7 yıldır içerisinde bulunduğunu ifade etti.

"KORUYUCU AİLELİK DEVAM EDİYOR"

Yaklaşık 9 bine yakın çocuğun koruyucu ailelerinin yanında olduğunu ifade eden Yanık, “Koruyucu ailelikle alakalı depremzede çocuklardan 'Alın bu çocuğun sorumluluğu sizde' gibi bir tutumda bulunmamız mümkün değil. Dolayısıyla bu anlamda bir koruyucu ailelik, bir himaye etme isteğini şu anda bu şekilde karşılamamız söz konusu değil. Ama koruyucu ailelik müessesesi devam ediyor” şeklinde konuştu.

(AA)