TÜRKSAT’IN son beş yılda reklam verdiği gazete, dergi, televizyon ve radyolar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından gizlendi.

Bakandan duble sansür
Fotoğraf: AA

Hüseyin ŞİMŞEK

AKP iktidarı döneminde korunup kollanan yandaş basın kuruluşları, kamu kurumlarından verilen ilan ve reklamlarla zenginleşirken bu “hizmet”in karşılığı olarak kasalarına koydukları milyonlar gizleniyor. Son olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu verileri sansürleyerek bu kuruluşların kasalarına aktarılan tutarları açıklamadı.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu yazılı soru önergesinde, kamunun uydu haberleşme ve kablo TV işletme şirketi TÜRKSAT’ı gündeme taşıdı. Antmen, TÜRKSAT’ın 2017 yılından bu yana reklam verdiği gazete, dergi, radyo, televizyon ve sosyal medya hesaplarının isimlerini sordu. Antmen, bu kuruluşlara ödenen tutarların da açıklanmasını istedi. TÜRKSAT’ın belediyelere ait billboardları ve reklam panolarını kiraladığını anımsatan Antmen, önergesinde ayrıca bu belediyeleri ve yapılan ödemelerle ilgili de bilgi istedi.

Antmen’in sorularına kendisine tanınan 15 günlük yasal süre sona erdikten sonra cevap verebilen Bakan Karaismailoğlu, “sansüre” imza attı. Karaismailoğlu, talep edilen tüm bilgilere karşılık, “2017-2022 yılları arasında TÜRKSAT A.Ş. tarafından toplam 71 ilde bilboard, reklam panoları ile otobüs ve metrolara reklam verilmiştir” demekle yetindi.

Bakan Karaismailoğlu’nun yanıtına tepki gösteren CHP’li Antmen, BirGün’e yaptığı açıklamada, kamu kurum ve kuruluşlarının artık kuralla değil keyfiyetle faaliyet gösterdiğini belirtti. Antmen, şunları söyledi: “Bütün devlet kurumları halkın vergileriyle çalışıyor. Bu nedenle her kuruşun hesabını sonuna kadar vermek zorundalar. Haram yemedilerse, yandaşlık yapmadılarsa çıkıp hesap versinler. TÜRKSAT'ta da vatandaşın parasını yandaşa peşkeş çekme durumu var.”