Cumhuriyet gazetesi yazarı Mustafa Balbay, Kılıçdaroğlu’nun önerisinin ardından Erdoğan'ın KYK borçlarındaki faizi sildirmesinin, Saray'da sorun yarattığını öne sürdü. Balbay, "Bakandan bu tür toplumsal karşılığı olan, özellikle gençleri etkileyecek adımları 'Kılıçdaroğlu’nun diline düşmeden' hazırlaması istenmiş. Hatta önümüzdeki günler için bu tür başka 'müjdeler' icat etmesi iştenmiş" diye yazdı.

"Bakandan, gençleri etkileyecek adımları 'Kılıçdaroğlu'nun diline düşmeden' hazırlaması istenmiş"

Cumhuriyet yazarı Mustafa Balbay, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ancak Kılıçdaroğlu'nun gündeme getirdiği KYK düzenlemesiyle ilgili aldığı bir kulis bilgisini paylaştı.

Kılıçdaroğlu'nun KYK kredi faizlerinin silinmesi önerisinin toplumda karşılık bulduğunu ve Erdoğan'ın da bir bölümünü kabul ettiğine işaret ederek, "Aldığımız bilgilere göre bu durum Saray katlarında sorun yaratmış. Bakandan bu tür toplumsal karşılığı olan, özellikle gençleri etkileyecek adımları 'Kılıçdaroğlu’nun diline düşmeden' hazırlaması istenmiş. Hatta önümüzdeki günler için bu tür başka 'müjdeler' icat etmesi istenmiş" diye yazdı.

Balbay'ın bugünkü köşe yazısının ilgili bölümü şöyle:

"İktidar medyası gençlere verilen bu “müjdenin” Gençlik ve Spor Bakanı’nın teknik çalışması, cumhurbaşkanının uygun bulması ile gerçekleştiğini yazsa da başta gençler olmak üzere herkes biliyor ki öneri Kılıçdaroğlu’ndan geldi.

Aldığımız bilgilere göre bu durum Saray katlarında sorun yaratmış. Bakandan bu tür toplumsal karşılığı olan, özellikle gençleri etkileyecek adımları “Kılıçdaroğlu’nun diline düşmeden” hazırlaması istenmiş. Hatta önümüzdeki günler için bu tür başka “müjdeler” icat etmesi iştenmiş.

Kılıçdaroğlu’nun KYK faizini sildirmesi önceki benzer durumları da anımsattı. Emeklilere bayram ikramiyesi, asgari ücretin artırılması, 3600 ek gösterge, elektrik faturalarındaki TRT payı ilk akla gelenler.

Bunlar iktidara aday bir muhalefet partisinin övünebileceği şeylerdir. Ancak bunlarla iktidara yürünmez. Tek tek sorunların çözümüne katkıda bulunmak tek başına iktidara yürümeye yetmez.

Örneğin “geri sayımı başlatıyoruz” deyip yeni iktidarda yapılacakları halkın anlayacağı netlikte gündemde tutmak gerekiyor.

Gerek ülkemizde gerekse dünyada değişimin iki-üç sözcüğü geçmeyen sloganı olur. Bu bazen bir sözcük de olabilir. “Bıktık”, “yeter artık” gibi sözcükler yerine umudu içeren sloganlar daha çabuk sahiplenilir. Bu bağlamda o sloganı siyasilerden çok halkın benimsemesi ve dillendirmesi önemlidir.

CHP, gündeme getirip iktidara yaptırdıklarını şöyle bir slogan altında anlatabilir:

Çöze çöze geliyoruz!"

NE OLMUŞTU?

Gençlerin fahiş faiz uygulanmış KYK borçlarından şikayet etmesinin ardından 10 Temmuz’da Twitter hesabından paylaşım yapan Kılıçdaroğlu, “Gençlere sesleniyorum: Faizli KYK borçlarını ödemeyin! Bir sene içinde iktidara geliyoruz; sözünü verdiğim gibi, sizden sadece ana para talep edilecek, o da iş bulduğunuzda” demişti.

İktidar sözcüleri, Kılıçdaroğlu’nun bu sözlerinin hemen ardından açıklama sırasına girmiş, soruna çözüm getireceklerine dair ardı arkasına açıklamalarda bulunmuştu.

28 Temmuz'daki Kabine toplantısının ardından da Erdoğan, gençlerden KYK borçlarında faizin sileceneceğini, sadece ana paranın tahsil edileceğini açıklamıştı. Konuyu ilk olarak gündeme taşıyan CHP Genel Başkanı kemal Kılıçdaroğlu, Twitter’da TT listesine girmişti. Daha sonra bir paylaşım yapan Kılıçdaroğlu, sıradaki hedefinin EYT olduğunu ima ederek bir paylaşımda bulunmuştu. Kılıçdaroğlu, 'EYT' notuyla 'loading' (yükleniyor) yazılı görsel paylaşmıştı.