16 mahalle için çıkartılan 'acele kamulaştırma' kararına yönelik Mevlana Mahallesi halkı tarafından açılan davada Danıştay, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararı önceki iptal kararları ile gerekçelendiren Danıştay, Bakanlar Kurulu kararını hukuka uygun bulmadı

Bakanlar Kurulu kararında hukuka uyarlık bulunmuyor

RABİA YILMAZ rabiayilmaz@birgun.net @rabiaylmaz

İstanbul Gaziosmanpaşa'da 16 mahalle için çıkartılan acele kamulaştırma kararına yönelik açılan davada, Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mevlana Mahallesi'nin bir parseli olan Küçükköy Mahallesi halkı tarafından Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı'na açılan davada Danıştay 6. Daire, acele kamulaştırma kararına yönelik yürütmeyi durdurma isteminin kabul edilmesine hükmetti.
Danıştay, riskli alan sınırları içerisindeki taşınmazların acele kamulaştırılmasına ilişkin 14.03.2016 tarihli, 2016/8589 sayılı Bakanlar Kurulu kararının, davacıya ait 3-14-15 pafta, 3527 ada 1 parsel sayılı taşınmaz yönünden iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açtığı davada, davacı lehine karar verdi.

bakanlar-kurulu-kararinda-hukuka-uyarlik-bulunmuyor-223232-1.

Gerekçe önceki iptal kararları
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında Bakanlar Kurulu'nun 24.12.2012 tarihli kararının iptali istemiyle açılan davada, Danıştay 14. Dairesi'nin Mevlana Mahallesi'ne yönelik 17.02.2016 tarihli iptal kararını ve kararın Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından onandığını da hatırlatan Danıştay 6. Dairesi, Bakanlar Kurulu kararında hukuka uyarlık bulunmadığını kaydetti.

Karar oybirliğiyle alındı
Oybirliği ile alınan ve itiraz yolunun kapalı olduğunun belirtildiği kararda, davacıya ait taşınmazın daha önce iptal kararı verilen alan içerisinde bulunduğu ifade edilerek, "Davacıya ait taşınmazın bulunduğu alanın 'Riskli alan' ilan edilen 'Mevlana Mahallesi Riskli alan Sınırı' sınırları içerisinde kaldığı anlaşılmaktadır" denildi.

Bu kararlar devamlılık gösterecektir
Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi Dönem Sözcüsü Korkmaz Aslan, "Yenidoğan, Yıldıztabya, Pazariçi ve Karayolları mahallelerinde riskli alan kararlarının büyük bir kısmı iptal edildi. Buralarda bundan sonraki davalarda yürütmeyi durdurma kararının itiraz yolu kapalı olmak koşuluyla çıkacağını düşünüyoruz. Kentsel dönüşüm, başka bir acele kamulaştırma kararına kadar hız kazanamayacak gibi görünüyor bu mahallelerde" diye konuştu.