Bakanlar önergelerin yalnızca yüzde sekizine "zamanında" yanıt verdi

BirGün Ankara

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle birlikte milletvekillerinin bakanlara yönelik tek denetleme ve soru mekanizması olan yazılı soru önergelerinin yalnızca yüzde sekizi süresi içerisinde cevaplandı.

TBMM Başkanlığı, CHP Antep Milletvekili Bayram Yılmazkaya’nın talebi doğrultusunda, bakanların milletvekillerinin yazılı soru önergelerini yanıtlama istatistiklerini paylaştı. TBMM Başkanlığı’nın verilerine göre, 24 Haziran 2018 tarihinde başlayan 27’nci Yasama Dönemi’nde, milletvekilleri tarafından toplamda 21 bin 504 soru önergesi hazırlandı. Bu önergelerin sadece yüzde sekizine denk düşen bin 700’ü süresi içerisinde yanıtlandı. 7 bin 658 adeti ise 15 günlük yasal süre sona erdikten yanıtlandı. 11 bin 663 soru önergesi yanıtsız kalırken 3’ü ise geri alındı. Mevcut önergelerin 480 adetinin de “yanıtlanmak üzere işlemde” olduğu bildirildi.

Soru önergelerine en az yanıt veren isim Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak oldu. Albayrak, kendisine yöneltilen 761 önergenin sadece beşine zamanında yanıt verebildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise bin 493 soru önergesinin 14’üne zamanında yanıtladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise Saray’a yöneltilen 5 bin 258 soru önergesinin 483’ünü zamanında cevaplandırdı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, önergeleri en çok yanıtsız bırakan isim oldu. 3 bin 316 soru önergesini yanıtlamayan Oktay’ı bin 966 önergeyi yanıtlamayan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül izledi. Sağlık Bakanı Koca bin 246, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise bin 199 önergeyi yanıtlamadı.

DENEYİMLİ BÜROKRATLARA HAYRET EDİYORUM

Bakanların milletvekillerini “takmadığını” bunun vatandaşa ve kendilerine bir saygısızlık olduğunu dile getiren CHP’li Yılmazkaya, “Birçok bakan siyasetten gelmediği için duruma hakim olmayabilir. Ama ben bu işi bilen deneyimli bürokratlara hayret ediyorum. Bu hükümet hiç gitmeyecekmiş gibi hareket etmeleri çok yanlış. Olası erken seçimde iktidar değiştiğinde ben ya da bana benzer bir arkadaşımız bakan olduğunda yüzümüze nasıl bakacaklar? Bu utancı nasıl kaldıracaklar ya da ‘Bu iktidarla geldik bu iktidarla gideriz m’” diye düşünüyorlar, doğrusu çok merak ediyorum” dedi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.