İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, ortak bir basın açıklaması düzenleyerek depremin ardından bölgenin son durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu

Bakanlardan deprem bölgesindeki son duruma ilişkin açıklama

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 6.8 büyüklüğündeki Elazığ depreminin ardından bölgedeki son durumla ilgili açıklama yaptı.

İçişleri Bakanı Soylu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

'Hasar tespit çalışmaları devam ediyor'

"24 Ocak saat 20:55'te gerçekleşen Elazığ Sivrice merkezli 6.8 büyüklüğündeki deprem ve deprem sonrası yapılan çalışmalarla ilgili sizleri ve kamuoyunu bilgilendirmek üzere huzurlarınızdayız. 45 vatandaşımızı enkaz altından sağ sağlim çıkarabildik. Şu an itibariyle toplam 39 vatandaşımız maalesef hayatını kaybetti. Bu vatandaşlarımızdan 2'si kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetti. 4 vatandaşımız Malatya Doğanyol'da deprem nedeniyle hayatını kaybetti. Burada Malatya'yı da içine alarak yapmış olduğumuz çalışmalar çerçevesinde geldiğimiz duruma geçmeden evvel 948 artçı depremin meydana geldiğini söyleyelim. Bunlardan 21'i 4 ve üzeri."

"TSK’nin kargo uçaklarıyla birlikte istediğimiz araçlar, malzemeler ve arama kurtarma ekipleri buraya geldi. Öncelikle huzurunuzda arama kurtarmacalarımıza çok teşekkür etmek istiyorum. Bine yakın burada bulunan STK’lere teşekkür etmek istiyorum."

'Konteyner kent kuracağız'

"Diyanet İşleri Başkanlığımız manevi rehberlerini gönderdi. Onlar da toplanma alanlarında sürekli, bulunuyorlar. Şu ana kadar 45 barınma alanı belirledik. Özellikle Elazığ'da. 45 barınma alanının 10'u çadır barınma alanı, 34'ü okul, geri kalanı spor kompleksi, 4 cami, 2 tane de cem evi. Yemek ihtiyaçlarını tamamen karşılamaya çalışıyoruz. Köylerimizi de ihmal etmedik. Jandarma komutanlığıyla köylerdeki hasar tespitleri toplanıyor, ulaştırılması gereken yardımlar gerçekleştiriliyor. Bu tarama aynı şekilde devam ediliyor. 24 bin 400 çadır, 400 de genel maksatlı çadır sevk edildi. Uyku setleri, elektrikli ısıtıcıları, gıda kolileri sevk edildi. Dün muhtarlarımızla geniş bir toplantı yaptık. Bugün saat 1 itibariyle de şehre girmek üzere 50 bin kumanya günlük olarak dağıtılacak. Elazığ'da 40 bin şehir ve ilçeler, Malatya'da da 10 bin toplam 50 bin sadece kumanya."

"10-15 gün içerisinde konteyner kent kuracağız."

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

'Yaralıların tedavisi devam ediyor'

"Maalesef 39 vatandaşımızı kaybettiğimizi, Elazığ'da 35, Malatya'da ise 4 vatandaşımız hayatını kaybetti. 1607 vatandaşımız hastanelerimize müracaat etmişti. Şu anda hastanelerimizde yatan 86 yaralımız var. Bunlardan 18 yaralımız yoğunbakım şartlarında. Yoğun bakımda tedavilerine devam edilen yaralılarımızdan herhangi birinin durumu ağır değildir. Sahra ünitelerini açmaya başladık."

'Herhangi bir sağlık kuruluşumuzun depremden hasar görmedi'

"Enkazdan çıkarılırken bazı yaralılarımızın olduğu malum. Azize Çelik’in genel durumu iyi. Tedbir amaçlı yoğunbakımda. Eşi ve çocuğunun durumu serviste devam ediyor. 2.5 yaşındaki Yüsra Yıldız ve Annesinin tedavileri devam ediyor. Yüsra Yıldız’ın bacaklarında hafif ezikler vardı, tedbiren yağunbakımda. Annesinin diyalize alınması planlanıyor. Bunun ışında şuan sahada 2 bin 627 kişinin UMKE , 112 acil ekiplerimizin hizmet verdiğini söylemek istiyorum. Şu an bütün haznelerimizde yeterli olduğumuzu herhangi bir sağlık kuruluşumuzun depremden hasar görmediğini söylemek istiyorum. Bun8un dışında WHO ilk günden beri destek mesajlarını bizlere vermişlerdi. Yoğun desteklerini gördük. Bugün Elazığ’a geldiler, kendilerine de hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ediyorum."

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un açıklamlarından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

'308 ağır hasarlı bina mevcut'

"Depremin olduğu ilk andan itibaren Elazığ’a tüm ekiplerimizle hareket ettik. 500 kişilik ekibimizle hasar tespit çalışmalarına devam ediyoruz. Arkadaşlarımız bu çalışmaları titizlikle yapmaya devam ediyor. Bugün itibarıyla Elazığ merkez sivrice ve maden de 50 yıkık binamız mevcut. 308 ağır hasarlı, 150 de orta hasarlı binamız mevcut."

"Bu binalarımızdan 22 tanesi acil yıkılacak binalardan oluşuyor. İçine girmeye izin vermeyeceğimiz binalardan ibaret. Dün itibarıyla yıkımlarını başlattık. Arama kurtarma çalışmalarımı tamamlanmak üzere. Sürsürü mahallesinde yıkılan Dilek sitesi yanında bulunan hasarlı binaların da tespitlerini yapmaya başladık."

"9 binada ağır hasar binaların tespitini yaptık. Bu binaların da yıkılması gerektiği ortaya kondu. Bu bölgede 184 daire riskli durumda."

"Amacımız Kartal’da olduğu gibi en geç Şubat sonu temelini atıp yıl sonuna kadar da vatandaşlarımıza konutlarını teslim etmektir."

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Devletimiz milletimizin yanındadır. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla bütün imkanlar seferber kılınmıştır. Büyük bir kampanya ile tüm acıları sarmaya devam ediyoruz. Tüm depremden etkilenen bölgelerde adli işlemler devam etmektedir. Adıyaman Cezaevi'ndeki mahkumların nakli gerçekleşmiştir. Tüm otopsii adli işlemleri, kimlik hizmetleri büyük bir titizlikle yerine getirilmiştir."