Bakanların maden sessizliği
Fotoğraf: AA

Hüseyin ŞİMŞEK

Ölümlü maden kazalarının ardından çok sayıda milletvekili, ilgili bakanlara ulaşmaya çalışsa da başarılı olamadı. Üç bakan, maden kazalarına ilişkin soruların çoğunu yanıtsız bıraktı. İhmal yüzünden yaşanan kazalara ilişkin bilgi almak isteyen CHP ve HDP milletvekilleri, üç bakana yazılı soru önergeleri sundu.

Eski Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, maden kazaları sonucunda yapılan yargılamalar hakkındaki soruları cevaplamadı. Siirt’in Şirvan ilçesinde 16 madencinin yaşamını yitirdiğini anımsatan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, soruşturma ve yargılama aşaması hakkında bilgi talebinde bulundu. Bu önerge, yasal süre içerisinde yanıtlanmayarak iade edildi. Eski Adalet Bakanı Gül, HDP’li Murat Çepni’nin Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden kazasıyla ilgili davaya ilişkin soru önergesini de yanıtlamadı. Gül, bakanlık yaptığı süre boyunca, bu yöndeki önergeleri yanıtsız bırakmayı sürdürdü.

İşçilerin haklarını korumakla görevli olan ve daha sonra ikiye ayrılan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na da çok sayıda soru önergesi sunuldu ve maden kazalarına yönelik bilgi talep edildi. Eski Bakan Zehra Zümrüt Selçuk’a, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel tarafından 13 Ocak 2019’da Soma’da meydana gelen maden kazasıyla ilgili sorular soruldu. Eski Bakan Selçuk’a, CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan da 2018, 2019 ve 2020 yıllarında meydana gelen iş kazaları ve maden kazalarıyla ilgili verileri sordu. Selçuk, önergeleri yanıtlamadı. Selçuk’un yanıtladığı ender soru önergelerinden biri, CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin’in Son 10 yılda yaşanan maden kazalarına ilişkin soruları oldu. Eski Bakan Selçuk, bu önergeye de “Bilgiler SGK web sitesinde bulunmaktadır” demekle yetindi.

Madenlerden sorumlu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de önergelere talep edilen yanıtları vermeyen Bakanlar arasında yer aldı. Dönmez, CHP’li Murat Emir’in maden kazalarına ilişkin sorularını yanıtsız bıraktı. CHP’li Deniz Yavuzyılmaz’ın, Eti Maden’e ilişkin soruları da yanıtlanmadı. Dönmez, önergelerde madenlerle ilgili çok sayıda soruyu, “Görev alanıma girmiyor” gerekçesiyle de yanıtlamadı.