TBMM Hayvan Hakları Komisyonu’nun hazırladığı Hayvan Hakları Raporu bugün Meclis’e sunulacak. Hayvan hakları savunucuları raporu yeterli bulsa da yasalaşma sürecinde bakanlığa güvenmiyor

Bakanlığa güven yok

SEDA BALMUMCU

Bugün 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü. TBMM Hayvan Hakları Komisyonu’nun hazırladığı Hayvan Hakları Raporu bugün Meclis Başkanlığı’na sunulacak.

Komisyon’un hazırladığı 33 maddeden oluşan taslak raporda;

  • Merkez Av Komisyonunun yapısının değiştirilmesi,
  • Göçmen kuşların göç dönemlerinde enerji nakil hatlarına çarparak ölmesini engellemek için bakanlığın koordinasyonunda, kuş gözlemcilerinden yararlanarak göç yolları üzerindeki tehlikeli hatları belirlemesi,
  • Hayvanat bahçelerine yeni hayvan alımının yasaklanması, mevcut hayvanların kafessiz sistem içinde doğal ortamlarda ömürlerini tamamlayana kadar yaşaması,
  • Hayvanlı kara sirklerinin hiçbir çeşidinin kurulmasına ya da ülkeye girişine izin verilmemesi,
  • Yunus ve diğer deniz memelilerinin barındırıldığı işletmelerde hayvanların eğitilmesine ve gösterilerde kullanılmasına izin verilmemesi gibi önemli maddeler yer alıyor.

FAYTONUN SONU GELMİYOR!

Raporun sonunda yer alan “Adaların tarihi ve kültürel mirası olan faytonları yaşatmak adına, belli bir miktarda faytonun Fayton Yönetmeliğine uygun ve belirlenecek fayton sayısına uygun miktarda atın Adalar’da bırakılması” maddesi ise hayvan hakları savunucuları tarafından eleştirildi.

Hayvan Hakları Komisyonunun hazırlamış olduğu raporu BirGün’e değerlendiren Dayanışma Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Timur Ugan, hayvan hakları savunucularının taleplerinin hemen hemen tamamının raporda yer aldığını ancak ‘faytonların nostaljik olarak birkaç tane bırakılması’ maddesini doğru bulmadıklarını ve deneyler konusunda yeterli bir çalışma yapılmadığını belirtti.

“Bu rapor TBMM’de bugüne kadar ilk defa yapılan mükemmel bir hayvan hakları araştırması raporu” diyen Ugan, Hem STK’lar dinlendi hem de bilim insanları dinlendi. Komisyondaki vekiller, bakım evlerine gittiler, faytonlara gittiler, yaban hayatıyla ilgili çalışmalarda bulundular. Hayvan haklarına ilişkin aklımıza gelebilecek her detayın araştırmasını yaptılar ve raporda yer aldı” ifadelerini kullandı.

DAHA ÖNCE DE KAZANDIK AMA...

“Meclis’te siyasi partiler bunu ne kadar anlar bilemiyoruz” diyen Ugan, raporun yasalaşması için Gıda Tarım Komisyonu’na gideceğini ve Adalet Bakanlığı’nn ne ölçüde rapora sadık kalarak bir yasa hazırlayacağından emin olmadıklarını belirtti.

Ugan sözlerine şöyle devam etti, “Her aşamada olayın takipçisi olacağız çünkü geçmiş dönemde bir kere ağzımız yandı. Biz ‘mücadele edip kazandık’ derken, kazanılmış haklarımızı almaya kalktılar, sayısız eylem yapmak zorunda kaldık. Bir güvensizliğimiz var. Bakanlık çok olumsuz işler yapıyor Doğa Koruma ve Milli Parklar, Çöl ve Erozyonla Mücadele, Su İşleri Müdürlüğü gibi müdürlükleri kapatmaya kalktılar. Bu bakanlığa nasıl güvenilir bilmiyoruz ve komisyonda yasalaşma sürecinde etkin olacağı için endişelerimiz var.”

KARACA: KOMİSYON RAPORUMUZ HAZIR

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, 4 Ekim Hayvan Hakları Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Karaca “Komisyon olarak çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. Tüm çabamız, sürekli ötelenen, toplumun vicdanını rahatlatacak ve hayvan hakları ihlallerinin önüne geçecek düzenlemeler içindi. Verdiğimiz detaylı yasa teklifinde yer alan teklif maddelerimizin Komisyonda kabul edilmesini sağladık. Hayvan hakları savunucuları ve sivil toplum kuruluşlarının taleplerini de dikkate alan 3 aylık komisyon çalışmaları sonrası hazırladığımız raporu önümüzdeki hafta Komisyon Başkanımız ve üyelerimizle birlikte kamuoyu ile paylaşmayı planlıyoruz. Komisyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından acil olarak Hayvan Hakları Kanunu’nun çıkarılması için gerekli mücadeleyi hızlandıracağız” dedi.