Bakanlığın 6’ncı kararı da iptal

Aycan KARADAĞ

İzmir’in Seferihisar ilçesi Sığacık ve Demirci koylarında Başaranlar Su Ürünleri tarafından işletilen Orkinos Çiftliğine karşı bölge halkı 13 yıldır mücadele ediyor. Şirket, koylarda var olan orkinos çiftliklerini genişletmek için mahkeme kararlarına rağmen vazgeçmiyor. Daha önce 5 kez iptal edilen ÇED olumlu kararı İzmir 1. İdare Mahkemesi tarafından bir kez daha iptal edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 28 Mayıs 2021 tarihinde 6’ncı kez ÇED olumlu kararı vermişti.


FOK BALIKLARI TEHLİKEDE

İzmir 1. İdare Mahkemesi ÇED olumlu kararının hukuka aykırı olmadığı belirterek şu ifadelere yer verdi: “Orkinos yetiştirme tesisi alanının, Akdeniz foku türünün habitat alanı ile çakışmakta olduğu, türün aktif yaşam alanını sınırlayacağı, balık çiftliklerinin sayısının artmasının çevreyi tehdit ettiği, yavaş Şehir Seferihisar ilçesinin ‘Cittaslow’ sürdürülebilirlik kriterleri ve Yarımada Stratejik Plan ile örtüşmediği yapılan hesaplamaların doğru olmadığı, Seferihisar'ın turizme dayalı ekonomisinin olumsuz yönde etkileneceği anlaşıldığından, dava konusu orkinos yetiştirme tesisi için ÇED olumlu kararının verilmesine ilişkin işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.”

Avukat Şehrazat Mercan, ise yaptığı açıklamada, “Bu gerekçelerle mevcut balık ve orkinos çiftliklerinin deniz alanından ve kıyı mevzuatına aykırı olarak işgal ettikleri kıyılarımızdan derhâl sökülüp çıkarılması gerekmektedir. Ancak bu çiftlikler bunca yargı kararı uygulanmaz ve faaliyetini sürdürürse, ne fok kalır, ne deniz canlıları, ne turizm, ne de geçim... Bakanlık yetkilileri bu kararları uygulamamakla, yeni ÇED Olumlu kararlarına imza atmakla suç işlemektedirler” diye konuştu.

Şirket, 39 bin200 metrekarelik denizalanı içerisinde yılda 900 ton kapasiteli 8 adet 50 metre çaplı Orkinos kafesi açmak istiyor.