Google Play Store
App Store

Bakan Çelik madenlerdeki teftişlerin ‘’insan kaynakları elverdiği ölçüde yapılabildiğini’’ belirtti. İstatistikler de madenlerde yaşanan sorunların giderek büyümesine karşın teftişlerin yetersiz kaldığını ortaya koydu

Bakanlığın acizliği: Madenlerde teftişler insan kaynağı ölçüsünde yapılıyor

NURCAN GÖKDEMİR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ankara Milletvekili İzzet Çetin'in soru önergesine verdiği yanıtta teftişlerle ilgili Bakanlığın acizliğini ortaya koyan bir açıklama yaptı. Bakan Çelik ancak “insan kaynaklarının elverdiği ölçüde teftiş yapabildiklerini” açıkladı.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin’in, maden teftişlerine ilişkin soru önergesine Bakan Çelik, “iş sağlığı ve güvenliği bilincini yükseltmeyi” benimsedikleri yanıtını verdi.  Özellikle ölümlü iş kazalarının sıklıkla karşılaşıldığı yeraltı kömür işyerlerinden, havza halinde üretim yapılan işyerlerinde yılda iki defa olmak üzere yerüstü ocakları ile yeraltı metal ocaklarının teftişlerinin “Bakanlığın insan kaynaklarının elverdiği ölçüde” yıllık programlı teftişler halinde sürdürüldüğünü bildirdi. Çelik, yılda iki kez programlı teftiş yapıldığını kaydetti.

DAHA ÇOK İŞYERİ DAHA AZ TEFTİŞ
SGK’nin son verilerine göre Türkiye’deki kömür ve linyit çıkartılan madenlerin sayısı son dönemde açılan 43 ocakla 740’a yükseldi. Bakan Çelik’in açıkladığı teftiş istatistiklerine göre, ülkede maden kaynaklı  sorunlar ve maden sayıları artarken yılda iki kez teftiş rakamına ulaşılamadı. Birçok işyerinde ihbarlar ve tespit edilen sorunlardan dolayı mükerrer teftişler yapıldığı da dikkate alındığında bazı yerlere hiç uğranmadı, bazı ocaklarda da sadece bir kez teftiş yapılabildi. Özellikle 2011 yılından sonra teftişler giderek azaldı.

Yıllara göre teftiş sayıları ve uygulanan cezalar şöyle:

>> 2009 yılında bin 147 teftiş yapıldı. 4 işyerine kapatma, 2 işyerine işin durdurulması işlemi yapıldı, 63 işyerine de para cezası verildi. 

>> 2010 yılında bin 413 teftişin sonunda 42 kapatma, 17 durdurma, 77  işyerine de idari para cezası uygulandı.

>> 2011 yılında yapılan bin 312 teftişin ardından 43 maden kapandı, 3 işyerinde iş durduruldu, 339 işyerine de para cezası verildi.

>> 2012 yılında sadece 543 teftiş yapıldı, 58 işyeri kapatıldı, 442 idari para cezası uygulandı.

>> 2013 yılında bin 47 teftiş yapıldı, 54 işyerinde işin durdurulması işlemi yapıldı, 428 işyerine idari para cezası kesildi.

>> 2014’ün ilk 4 ayında 285 teftiş sonunda 7 işyerinde üretim durduruldu, 99 işyerine de idari para cezası uygulandı.

***

Ermenek’te 8 eksiğe 8 bin liralık ceza

Ermenek'te 18 işçinin mahsur kaldığı maden son 2 yılda 4 kez denetlendi. AA'dan Göksel Yıldırım'ın haberine göre işletme son olarak 19-20 Haziran'da teftiş edildi. Son teftişte iş sağlığı ve güvenliği yönünden 12 maddede noksan husus tespit edildi, teftiş esnasında 4 maddedeki eksik giderildi, 8 mevzuata aykırılık için ise 8 bin 960 lira idari para cezası uygulanması istendi. Teftiş raporuna göre, işletmede belirlenen 8 eksik şöyle:

>> Yeraltı ocağında ilkyardım odasında uygun talimat bulunmamakta

>> Zincirleme patlamayı engellemek amacıyla kurulması gereken yerdeki kömür tozunun bastırılmasını sağlayarak havaya kalkmasını önleyecek herhangi bir patlama barajı bulunmamakta

>> Bacalarda yapılan ilerleme ve hazırlık çalışmalarında kontrol sondajı yapılmamakta

>> Tahkimat bağlantılarının fırça, kama ve takoz ile irtibatlandırılması ve çintilerin yan ve üstten galeri civarına sıkılanması hususunda eksiklikler bulunuyor.

>> Acil durum hususunda güvenlik tatbikatı yapılmamış

>> Galerilerdeki gaz miktarının ölçümü için numune borusu bulunmamakta

>> Çalışanlara verilen çizmeler malzeme düşmesi ve darbeye karşı burun koruyucu özellikte değil

>> Yeraltı ocağında martopikör ile yapılan çalışmalarından maruz kalınan titreşimin boyutları ve buna bağlı sağlık muayeneleriyle ilgili kayıtlar görülmedi.