Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın 'Çocuk Dostu Kitap' listesinde, 3-6 yaş için uygun olduğu belirtilen 'Allah'ın Güzel İsimleri' , 'Küçük Sahabiler' isimli kitaplar yer aldı.  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, "Titizlikle incelediğimiz kitapların, çocuklarımızın ve gençlerimizin gelişimine katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi.

Bakanlığın 'Çocuk Dostu Kitap' listesi: 'Peygamberim ve Ben', 'Allah'a iman ediyorum...'

Öznur KAYA

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; 0-6 yaş grubuna yönelik oluşturulan 'Çocuk Dostu Kitap' listesinin kapsamını 0-18 yaş grubuna göre yeniden düzenleyerek bir liste hazırladı.

Hazırlanan listede 3-6 yaş için uygun olduğu belirtilen kitaplar arasında 'Allah'ın Güzel İsimleri', 'Küçük Sahabiler' isimli kitaplar yer aldı.

Listedeki 'Dini Değerler Serisi', 'Allah'a İman Ediyorum', 'Oruç Kahramanları', 'Peygamberim ve Ben' isimli kitapların da 7-8 yaşa uygun olduğu iddia edildi.

Listeye, bakanlığın https://www.aile.gov.tr/chgm/sayfalar/cocuk-dostu-kitap-listesi/ adresinden ulaşılabiliyor.

Bakan Derya Yanık ise yaptığı yazılı açıklamada "Titizlikle incelediğimiz kitapların çocuklarımızın ve gençlerimizin gelişimine katkı sağlayacağına inanıyorum" ifadelerine yer verdi.

Listenin 19 kişilik Değerlendirme Komisyonu'nda hazırlandığını belirten Yanık; kitapların, evrensel ahlak kurallarına, milli ve manevi değerlere aykırı olup olmadığı, ırkçılığı teşvik eden düşmanca anlatım ve görseller kullanılıp kullanılmadığı, şiddet içerip içermediği, şiddeti çözüm olarak gösterip göstermediği, müstehcenlik ve cinsel istismar olup olmadığı, hırsızlık, yalan söyleme, kötü söz söyleme gibi davranış modellerini özendirip özendirmediği gibi kriterlere göre ön elemeden geçirildiği iddiasında bulundu.

Yanık; kitaplar incelenirken Ankara, İstanbul, Hacettepe, Gazi, Marmara, Atatürk, Akdeniz, Cumhuriyet ve Ondokuz Mayıs üniversitelerinin psikoloji, çocuk edebiyatı, çocuk gelişimi, okul öncesi eğitimi ve çocuk ile ilgili bölümleri ve araştırma, uygulama merkezlerinin görüşleri alınarak hazırlanan Değerlendirme Formu'nun esas alındığını da aktardı.

Bakanlık tarafından yayınlanan listede yer alan kitaplarBakanlık tarafından yayınlanan listede yer alan kitaplar

Bakanlık tarafından yayınlanan listede yer alan kitaplarBakanlık tarafından yayınlanan listede yer alan kitaplar

BAKANLIK 'ÇITIR ÇITIR FELSEFE' SERİSİNİ 'MUZIR YAYIN' İLAN ETMİŞTİ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, Günışığı Kitaplığı tarafından yayınlanan "Çıtır Çıtır Felsefe" serisinde yer alan 7 kitabın "18 yaşından küçüklerin maneviyatı ve gelişimleri üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte" olduğunu iddia etmişti. Bakanlık; 1117 sayılı Kanun'un 3266 sayılı Kanun'la değişik 4. maddesindeki sınırlamalara tabi olmasına oy birliğiyle karar verildiğini bildirmişti.

Bakanlık; seride yer alan 'Oğlanlar ve Kızlar', 'Aşk ve Dostluk', 'İyi ve Kötü', 'Küçükler ve Büyükler', 'Beden ve Akıl', 'Diktatörlük ve Demokrasi', 'Cesaret ve Korku' isimli kitapların içindeki görsel ve tasvirlerin "18 yaşından küçüklerin maneviyatı ve gelişimleri üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğunu' iddia etmişti.