Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Kanal İstanbul'a komşu olan Hoşdere'deki 8.3 hektarlık alanı, lojistik bölge alanından konut alanına dönüştürdüğü imar planları iptal edildi. Başakşehir Belediye Meclisi’nin CHP Grup Başkanvekili Nizamettin Kümeç, “Yargıya taşıdığımız imar planına mahkeme dur dedi” diye konuştu.

Bakanlığın Kanal İstanbul oyunu yargıdan döndü

İsmail ARI

Mahkeme, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Kanal İstanbul’a komşu olan Hoşdere'deki 8.3 hektarlık alanı lojistik bölge alanından konut alanına dönüştürdüğü imar planlarını, İstanbul'u bekleyen deprem ve diğer afet risklerine vurgu yaparak iptal etti.

Bakanlık, 2020 yılının mart ayında Kanal İstanbul’a komşu olan Hoşdere bölgesindeki 8.3 hektarlık alanın imar planlarını değiştirdi. Değiştirilen imar planlarıyla toplu konut alanından kalan arazi için Çevre Düzeni Planı'nda değişiklik yapıldı. Alanın “Lojistik bölge” fonksiyonu iptal edilerek “kentsel meskun (yerleşik) alan” fonksiyonu getirildi.

Alt ölçekli planlarda söz konusu alan “Yüksek Yoğunluklu Gelişme Konut Alanı, Eğitim Alanı, Park Alanı, Ulaşım Bağlantısı” olarak belirlendi.

bakanligin-kanal-istanbul-oyunu-yargidan-dondu-967865-1.

ÖNCE YÜRÜTMEYİ DURDURMA SONRA İPTAL

Başakşehir Belediye Meclisi'nin CHP'li üyeleri Beyzade Kayabaşı, Nizamettin Kümeç, Bağdagül Gülen, Enser Şentürk, Murat Özkurt ve Eda Kurt, Başakşehir Hoşdere mevkiindeki 8.3 hektarlık alan için yapılan plan değişikliğine karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na dava açtı. Değişiklik ile nüfus yoğunluğunun arttırıldığı belirtilerek mevzuata ve kamu yararına aykırı olduğu ileri sürülen planların iptali ve yürütmenin durdurulması istendi.
İstanbul 4'üncü İdare Mahkemesi’nin hazırlattığı bilirkişi raporunda “lojistik bölge” kullanımından çıkarılarak “meskun alanlar” fonksiyonu verilmesi ile bölgede nüfus artışının yaşanacağı belirtilerek İstanbul'u bekleyen deprem ve diğer afet risklerine vurgu yapıldı.

Bilirkişi raporuna esas alan mahkeme, planlarda hukuka uyarlık bulunmadığına karar verdi. Açıkça hukuka aykırı olduğu saptanan dava konusu işlemin, telafisi güç ve imkansız zararlara yol açabileceğine dikkat çekildi. Bu gerekçelerle dava konusu işlemin teminat aranmaksızın yürütmenin durdurulmasına 21 Eylül 2021 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararının ardından da 30 Aralık 2021 tarihinde oybirliğiyle imar planlarının iptaline karar verdi.

'MECLİS GRUBUMUZUN YARGI ZAFERİ'

Başakşehir Belediye Meclisi’nin CHP Grup Başkanvekili Nizamettin Kümeç ise BirGün’e yaptığı değerlendirmede mahkeme kararının bir hukuk zaferi olduğu belirterek şunları söyledi:

"Bahçeşehir 2’inci kısım Hoşdere mevkiindeki lojistik alanın konut alanına dönüştürme kararını CHP Meclis Grubu olarak yargıya taşımıştık. Avukatlığını Hukuk Komisyonu’ndan sorumlu Meclis üyemiz Eda Kurt'un ve teknik çalışmaları İmar Komisyonu üyemiz Hakan Yılmaz'ın yaptığı başarılı ve özverili çalışmalar neticesinde mahkeme imar planlarındaki değişikliğe dur dedi. Başakşehir'de rantı, talanı ve betonu durduran bu kararın İlçemize hayırlı uğurlu olsun. Haktan ve halktan yana mücadelemiz her zaman devam edecek."