20 bin öğretmen atamasına 2017 KPSS puanıyla başvurulmasının önünü açan düzenlemeyle yeni bir tartışma başladı. Öğretmen adayı Aydın, “Başvuru yaptığımızla kalacağız, sorun çözülmeyecek” diyor

Bakanlığın ‘müjdesi’ herkesi mağdur etti

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN @mustafamertb_

Çoğunluğunu mülakat mağdurlarının oluşturduğu ataması yapılmayan öğretmenlerin mücadelesiyle değiştirilen atama yönetmeliği, öğretmen adaylarının beklentilerini karşılamadı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 20 bin ek sözleşmeli öğretmen atamasında 2017 KPSS puanının da kullanılmasının önünü açmasının ardından yeni bir tartışma başladı. Temmuz ayında yapılan 20 bin sözleşmeli öğretmen atamasında 2017 KPSS’den yüksek puan alan adayların atandığını söyleyen öğretmen adayları, kılavuza 2018 KPSS puanının da eklenmesi durumunda şanslarının azalacağını söyleyerek tepki gösterdi.

AKP Lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 100 günlük eylem planı içerisinde yer alan ek 20 bin sözleşmeli öğretmen atamasına 83 gün kaldı. Atamalara iki buçuk ay kala, Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan, “Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik”te değişiklik yapıldı. Buna göre, ek sözleşmeli öğretmenlik atamasının 2017 KPSS puanıyla yapılmasını talep eden adayların beklentileri “karşılanarak” KPSS’de elde edilen puanın geçerlilik süresinin bir yıl olmasını öngören madde yürürlükten kaldırıldı.

Atanma şansı azalacak
Mücadeleleri sonuç veren ve 2017 KPSS puanlarının atamalarda geçerli olmasını sağlayan öğretmen adayları bu kez de başka bir sorunla karşı karşıya kaldı. Atama kılavuzu, ÖSYM’nin 31 Ağustos’ta açıklamayı planlığı KPSS 2018 sonuçlarının ardından yayımlanırsa atamalara hem 2017 hem de 2018’deki KPSS’ye giren adaylar başvurabilecek. Ataması yapılmayan öğretmen sayısının yarım milyona yaklaşmasına karşın az sayıda (20 bin) yapılacak ek atamalara iki sınav sonucuyla da başvurulabilmesi durumunda öğretmen adaylarının atanma şansı azalacak.

Buruk sevinç
KPSS 2017’de aldığı 86 puana karşın mülakatta düşük not verilerek sistem dışına itilen öğretmen adayı Seda Aydın, ek atamalarda yaşanacak olası mağduriyetlerden duyduğu kaygıyı BirGün’e anlattı. Aydın, MEB’in kararının sevindirici olduğunu ancak uygulamada büyük sorunlar yaşanacağını belirtti. Bakanlığın belirlediği ek atama sayısının 2017 KPSS puanıyla atama bekleyen öğretmen adaylarının dahi beklentilerinin çok altında olduğunu söyleyen Aydın, “Atama için 15 ay bekletildik. Mülakatı ‘geçebilenler’ atandı, yüz binler mağdur edildi” dedi.

‘Başvuru yaptığımızla kalacağız’
MEB’in aldığı her yeni kararın mağduriyete yol açtığını savunan ve Türkiye’de öğretmene verilen değeri ortaya koyduğunu ifade eden Aydın, “Bizlere yasal düzenlemeyle verilen hak yalnızca 2017 KPSS puanı ile başvuru hakkıdır. Ama sadece başvuru yaptığımızla kalacağız çünkü yine önümüz dolacak ve mağduriyet çözülmeyecek. Biz atanmak, öğrencilerimize kavuşmak ve işimizi yapmak istiyoruz. Bu yanlıştan biran evvel dönülsün” diye konuştu.

***

Atamalar sarkacak

Kasım ayında tamamlanması düşünülen ek 20 bin sözleşmeli öğretmen atamasına 2017 ve 2018 yıllarındaki KPSS puanlarıyla başvurulmasının önünü açan düzenlemeden vazgeçilmesi durumunda ise 2018 KPSS puanlı adaylar mağdur olacak. Buna göre, 2018 yılı puanıyla yapılması planlanan öğretmen ataması sarkacak ve ataması yapılmayan öğretmenler MEB’in yeni bir atama kararı açıklamasını bekleyecek.