CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığı’nın evlilik öncesi uyguladığı SMA testi sonucunun çıkmasının aylar sürdüğünü belirterek, “Gebeliklerin büyük bir bölümü evliliğin ilk yılında gerçekleşiyor. Bu durumda bakanlığın test yapması anlamsızlaşıyor. Bir yanda milyonlarca TL boş yere harcanırken diğer yanda acılı ailelere yenileri ekleniyor” dedi.

Bakanlığın SMA testinin sonucu aylar sürüyor: "Milyonlarca lira boş yere harcanıyor"
Fotoğraf: AA

BirGün Ankara

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığı’nın SMA müjdesinin altından skandal çıktığını belirtti.

Bakanlığın, “yeni ıstıraplar yaşanmasının önlenmesi” amacıyla Aralık 2021 itibarıyla çiftlere evlilik öncesinde SMA testini zorunlu kıldığını anımsatan Emir, "Son derece önemsediğimiz bu meseleyi ne yazık ki ellerine yüzlerine bulaştırdılar. Konuştuğumuz evli çiftler ve aile hekimleri arasında SMA sonucu gören yok gibi" diye konuştu.

Emir, şunları söyledi:

“SMA testi için ilk önce erkekten kan örneği alınıyor. Bu testin sonucunun çıkması üç ayı buluyor. Gelen sonuca göre kadından da kan örneği alınması gerekirse bu testin de çıkması üç ayı buluyor. Sonuç olarak SMA testi sonucunun alınması en az 6 ay, hatta bazı bölgelerde çok daha fazla sürüyor. Fakat ülkemizde gebeliklerin büyük bir bölümü ilk bir yıl içerisinde gerçekleşiyor. Bu durumda bu testi yapmanın, milyonlarca TL harcamanın ne anlamı kalıyor? Üstelik ülkemizde akraba evlilikleri, Avrupa ülkelerine göre daha fazla görülüyor ve bunun sonucunda da SMA’lı doğum oranları daha yüksek görülüyor.

"3-5 GÜN İÇİNDE ALINMALI Ki ANLAMLI OLSUN"

Tarama testlerinin sonucun 3-5 gün içinde alınması gerekiyor ki anlamı hale gelsin. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı, bu testlerin sonuçlarını bir an önce hızlandırmalı. Her yeni SMA’lı doğum, milyarlarca TL gerektiren tedavi süreci demek. Bakanlık bir yandan boş yere milyonlarca TL testlere harcıyor, bir yandan da bilimsel olarak mümkün olmasına karşın bu sürecin önüne geçemiyor. Tedavi maliyetlerinin yanı sıra bir de ailelerin yaşadığı acılar bu sürecin ayrı bir boyutu. Bu ailelerin çektiği acıları hesabını kim verecek?"

HER 6 BİN DOĞUMDA BİR GÖRÜLÜYOR

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de SMA hastalığı görülme oranı, her 6 bin doğumda bir olarak hesaplandı. Dünyada her 10 bin doğumda bir görülen hastalığın Türkiye’de daha sık görülme nedeni akraba evliliği olarak açıklandı. Tedavisi çok maliyetli olan hastalık çok sayıda aileyi mağdur ederken Sağlık Bakanlığı, ısrarlı taleplerin sonucunda Aralık 2021’de evlilik öncesi SMA testini zorunlu kıldı. Bu kapsamda Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, ihale yoluyla 800 bin test kiti alarak uygulamayı hayata geçirdi.

BELİRTİ GÖSTERMİYOR

Dünyada her 10 bin doğumda bir ortaya çıkan SMA, hastalığı taşıyan ancak belirti göstermeyen sağlıklı anne ve babaların çocuklarında görülüyor. Ebeveynler taşıyıcı olduklarının farkında olmadan sağlıklı bir şekilde hayatlarını sürdürürken kalıtsal bozukluk çocuğa aktarıldığında SMA ortaya çıkabiliyor. Araştırmalar, taşıyıcı ebeveynlerin çocuklarında SMA görülme oranının yaklaşık yüzde 25 olduğunu bildiriyor.