İçişleri Bakanlığı’nın ülkede salgın döneminde kadına yönelik şiddetin ülkede azaldığı açıklamalarına Mor Çatı’dan tepki: 155’e ulaşamayan, şikâyeti alınmayan kadınların bilgileri sisteme girilmediğine göre Bakanlığın açıklamaları gerçeği yansıtmıyor

Bakanlığın verileri gerçeği yansıtmıyor

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı İçişleri Bakanlığı’nın ‘şiddet azaldı’ açıklamasına tepki göstererek açıklamanın gerçeği yansıtmaktan uzak olduğunu belirtti.

Açıklamada Bakanlıklarca, salgınının yarattığı olağanüstü durumda ortaya çıkabilecek sorunlara cevap oluşturacak bir plan hazırlanıp kamuoyu ile paylaşılmadığı vurgulandı:

“Bu olmadığı gibi Mor Çatı’ya başvuran kadınların deneyimleri var olan mekanizmaların salgın bahane gösterilerek uygulanmadığını gösterdi. Kadınlar sık sık 155 Polis İmdat hattına ulaşamadıklarını, KADES uygulaması ile yardım istediklerinde polisin gelmediğini paylaştı. 155’e ulaşamayan, polis tarafından şikâyeti alınmayan kadınların bilgileri sisteme girilmediğine göre İçişleri Bakanlığı’nın veri toplama biçiminin başlı başına sorunlu olduğu göz önünde bulundurularak paylaştığı verilerin gerçeği yansıtmadığı görülmeli.”

‘Şiddet azaldı’ açıklaması

İçişleri Bakanlığı 26 Mayıs tarihli açıklamasında “Ülkeleri etkisi altına alan yeni tip koronavirüs salgını döneminde dünya genelinde aile içi ve kadına yönelik şiddet olayları artarken, Türkiye’de bu olaylar azaldı” ifadelerine yer vermişti.

22 günde 3 şüpheli ölüm

Ağrı’da 22 günde üç şüpheli kadın ölümü gerçekleşti. Son olarak merkeze bağlı Dönerdere köyünde yaşayan 6 çocuk annesi Güzel Koçyiğit, evinde yaşamına son verdiği iddia edildi. Olay sonrası Koçyiğit’in evli olduğu erkeğin ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldığı bilgisine ulaşıldı.

>> 8 Mayıs’ta da Ceylan Akpolat adlı kadın, aile içi şiddete maruz kaldığı gerekçesiyle şikâyetçi olduktan 4 gün sonra evde ölü bulundu. Ailesi Ceylan’ın vücudunun her noktasında darp izleri ve boynunda 3 ayrı ip izi bulunduğunu belirtti.

>> 19 Mayıs’ta Kara Halit köyünde yaşayan 23 yaşındaki Pakize Öztaş’ın, evli olduğu erkekle yaşadığı bir tartışmanın ardından hayatını kaybettiği belirtildi. Öztaş’ın babası Mehmet Başboğa, kızının sürekli eşi tarafından şiddete maruz kaldığını ifade etti.