Sağlık Bakanlığı, aile hekimliklerinde saat 13.30 ile 16.00 arasında 10 dakikada bir Covid-19 aşısı yapılabilmesi için randevu sisteminde düzenleme yaptı. Aile hekimleri, bu durumun kaosa neden olacağını belirterek aşılama merkezleri kurulması gerektiğini belirtiyor.

Bakanlık, 10 dakikada bir aşı yapın dedi: Aşılamada da kaos kapıda

İsmail ARI

SAĞLIK Bakanlığı, aile hekimlerinin 13.30 ile 16.00 arasında her 10 dakika bir aşı yapabilmesi için randevu sistemini yeniden düzenledi.

Aile hekimleri ise aile sağlığı merkezlerinin fiziki kapasitesinin ve personel sayısının 10 dakika bir aşı yapmak için uygun olmadığını, bu durumun kaosa neden olacağını ve birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de aşılama merkezlerinin kurulması gerektiğini belirtiyor.

FİZİKİ MEKANLARIMIZ YETERSİZ

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Sekreteri Dr. Sibel Uyan, BirGün’e yaptığı değerlendirmede, “Birinci basamak hekimleri olarak aşılamanın yapılması gerektiğini belirtiyoruz. Olabildiğince fazla aşı yapılmalı ama aile hekimliklerinde fiziki mekan yetersizliği ve emek gücü eksikliğimiz var. Aşı aile sağlığı merkezlerinden yapılacaksa buraya destek verilmeli. Hastanelerdeki aşı birimlerin üç kişi çalışıyor. Aile hekimliğinde sadece aile hekimi var. Saat 13.30 ile 16.00 arasında sadece aşılama yapılacak deniyor ama Bakanlık bunu bize sormadı” dedi.

AŞILAMA MERKEZLERİ KURULMALI

“Aile sağlığı merkezlerine Covid-19 aşısı yaptırmaya gelenleri de salgından korumak zorundayız” diyen Uyan, “Biz kaos yaşamak istemiyoruz. Hala inatla aşı merkezleri kurulmuyor. Okullarda aşı merkezleri kurulsaydı oralarda da aşılama yapılabilirdik. Ellerinde aşı yok ve bunu vatandaşlara söylememek, göstermemek için kaos yaratıyorlar. Benim görev yaptığım aile hekimliğinde 40 aşı var ve iki hekimiz. Ancak, sadece benim bugün 39 tane randevum var ve bu aşı sadece bana yeter. Hepsini ben yapsam diğer hekime aşı kalmaz” ifadelerini kullandı.

EN 420 KİŞİ GiRİŞ YAPACAK

İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) de “10 Dakika Arayla Aşı Randevusu Kaosa Yol Açacak” başlığıyla bir açıklama yaptı. Açıklamada ise “Örneğin, beş birimlik bir aile sağlığı merkezinde (ASM) 13.30’dan sonraya toplam 210 randevu açıldı. Bu saatlerde hekimlerin normal muayene randevuları, bebek aşı, gebe aşı ve izlemleri de mevcut. Şu an aşılama yapılan grup 65 yaş üstü olduğundan, bu 210 kişinin yanında hasta yakınları da olacak, en az 420 kişi ASM’ye giriş yapacak. Her vatandaş için en az 20 dakika süreye ihtiyaç vardır. Randevu saatine erken gelenlerle, aşı sonrası 15 dakika beklemesi gereken vatandaşlar ve yakınları biraraya geldiğinde çok fazla yoğunluk meydana gelecektir. ASM’lerin farklı fiziki şartlar gözetilmeden bu ani kararlar alınması kabul edilemezdir” denildi.