Dünyada yaklaşık 20 milyon doz koronavirüs aşısı yapılmışken Türkiye’de belirsizlik sürüyor. Sağlık Bakanlığı’nın yurttaşları oyaladığını söyleyen hekimler, etkili ve güvenli olduğu kanıtlanmış aşının yaygın olarak uygulanması gerektiğine dikkat çekti.

Bakanlık ‘aşı’da oyalıyor

Dilan Esen

Dünyanın birçok noktasında koronavirüs salgınına karşı aşılamaların başlamasının üzerinden yaklaşık 1 ay geçmesine rağmen Türkiye’deki belirsizlik sürüyor.

Aşıya ilişkin anlaşmaların yapılmasından ülkeye getirilmesine kadar pek çok belirsiz süreç yaşanırken aşılamanın ne zaman başlayacağı ise merak konusu.

Sağlık Bakanlığı devamlı bir tarih veriyor ancak bu tarih değişip duruyor. Hekimler aşıya ilişkin söz konusu belirsizlikleri BirGün’e değerlendirdi.

BİR AN ÖNCE BAŞLANMALI

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Prof. Dr. İbrahim Akkurt, salgının başından bu yana Sağlık Bakanlığı tarafından bir belirsizlik ortamı yaratıldığına dikkat çekerek bu belirsizliğin aşıyla devam ettirildiğini vurguladı.

bakanlik-asi-da-oyaliyor-826405-1.Aşılamanın 14-15 Ocak gibi başlayacağının söylendiğini ifade eden Akkurt, şöyle konuştu: ‘’Özel, devlet, üniversite hastanelerinde, aile hekimliklerinde hasta randevu sistemi üzerinden bir programa başlayacakları ifade edildi. Aşı bir insanlık hakkıdır. Bir an önce 130 milyon doz aşının, milliyete bakılmadan temin edilmesi gerekiyor. İnsanlar bir an önce aşı programına alınmalı.’’ Yaklaşık 20 milyon doz aşının dünyada yapıldığını hatırlatan Akkurt, ‘’Biz henüz bu işe başlamayan az sayıda ülkelerden olduk. Bu enfeksiyon zincirin kırılmasının iki yolu var. Birincisi kapanmaydı ama ona maalesef yanaşmadılar. En azından ikinci yolumuz olan toplumun bağışıklık immüsitenin sağlanması için somut olarak bir an önce aşı teminin maksimum düzeyde olması sağlanmalı. Halk sağlığı söz konusu, aşının her türlü aşaması için harcanan paralar halkın paralarıyla oluşturulmuş emekleriyle oluşuyor ücretsiz olarak yapılması insan hakları görevidir.’’

bakanlik-asi-da-oyaliyor-826406-1.AŞIDA GECİKİLDİ

İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçüosmanoğlu ise etkili ve güvenli olduğu kanıtlanmış aşının yaygın olarak uygulanması gerektiğinin altını çizdi. Küçükosmanoğlu, ‘’Türkiye’de ise henüz bu aşamaları tamamlamamış bir aşıyla ilgili anlaşma yaptığını ve ülkeye getirildiği söylendi ama bunun doğruluğunu bilmiyoruz, net bir açıklama yapılmadı’’ diye konuştu. Küçükosmanoğlu, şunları dile getirdi: ‘’Sağlık Bakanlığı’nın yapması gereken; etkinliği ve güvenirliği sağlanmış aşıların getirilerek kullanılmaya başlanmış olmasıydı. Türkiye’de ne zaman başlayacağı bile belli değil. Sağlık Bakanlığı’nın toplumu oyalama çabası.’’ Belirsizliğin sürdüğünü aktaran Küçükosmanoğlu, şu ifadeleri kullandı: ‘’Sanki 12’sinde aşılama başlayacakmış gibi bir hava yaratıldı ama bu çok zor görünüyor. Bununla ilgili altyapının oluşturulması gerekiyor sadece birtakım açıklamalarla süren bir durum söz konusu. Türkiye gecikmiş durumda.’’

***

‘Aşı uygulama odası’

Sağlık Bakanlığı’nca 81 ile gönderilen yazıda, tüm hastanelerin bünyesinde ‘Aşı Uygulama Odası’ oluşturulması istendi. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce 81 ile ‘Hastanelerde Aşı Uygulama Odası Oluşturulması’ konulu yazı gönderildi. Covid-19 pandemisinde kesin tedavi yönteminin henüz bulunamaması ve salgının tam olarak sonlanmaması nedeniyle virüse özgün en etkili korunma yönteminin aşı olduğu belirtildi.

Aşı uygulaması ile ilgili sağlık kuruluşlarında gerekli önlemlerin alınması ve buna ilişkin il sağlık müdürlüklerince denetim yapılması istenerek hastanelerde Covid-19 aşı uygulamaları ile ilgili tedbirler ve uygulama esasları şöyle sıralandı: ‘’Kamu, özel ve üniversitelere ait tüm hastaneler bünyesinde aşı yapılması için ‘Aşı Uygulama Odası’ oluşturulacak. Aşı uygulama odası poliklinik oda standartlarını karşılayacak. Aşı uygulama odaları hastane bünyesinde kolay ulaşılan bir yerde olacak. Aşı uygulaması yapılacak vatandaşlar hastanelere randevu alarak gelecek.’’