TTB’nin “Birinci Basamakta Covid-19 Pandemisine İlişkin Durum Araştırması’na” göre, ortalama 11 sağlık emekçisinin çalıştığı ve her gün yüzlerce hastanın gittiği aile sağlığı merkezlerinin yüzde 71’inde koruyucu ekipmanlar yetersiz.

Bakanlık, ASM’lere dezenfektan bile gönderememiş

BİRGÜN/ ANKARA

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, “Birinci Basamakta Covid-19 Pandemisine İlişkin Durum Araştırması’'nı, düzenlediği basın toplantısında kamuoyuyla paylaştı. Açıklamada, aile sağlığı merkezlerinin koşullarına dikkat çekildi.

TTB’nin araştırmasına göre, her gün yüzlerce hastanın gittiği ve ortalama 11 sağlık çalışanının görev yaptığı ASM'lerin yüzde 71'ine yeterli kişisel koruyucu ekipman gönderilmiyor. ASM'ler koruyucu ekipmanların yüzde 82'sini kendi paralarıyla satın aldı.

DEZENFEKTAN VE EL ANTİSEPTİĞİ YETERSİZ

Araştırmaya göre, sağlık müdürlükleri ASM’lerin yüzde 79’una dezenfektan,yüzde 75'ine de yeterli el antiseptiği temin etmedi. Merkezlerin yüzde 86’sı kendi olanakları ile dezenfektan aldı.

“ASM’lerin yüzde 81’inde sağlık çalışanlarına kontrol amaçlı PCR testi, yüzde 84’ünde de kontrol amaçlı antikor testi uygulanmadığı" belirtilen açıklamada, yüzde 11’inde bir ve daha fazla sayıda sağlık çalışanının enfekte olduğunun saptandığı bildirildi.

BİRİNCİ BASAMAK YOK SAYILDI

TTB'nin açıklamasında, Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüs salgınında aile sağlığı merkezlerini yok saydığı vurgulanarak, "Sağlık Bakanlığı, Covid-19 pandemisinin başlangıcında, ilk olgunun varlığının açıklanmasından itibaren bütün enerji ve önceliğini hastanecilik hizmetlerine verdi, hastaların tedavisini öne çıkardı. Buzdağının görünmeyen kısmını ortaya koyabilecek, sorunun boyutlarının tanımlanmasına paralel olarak salgının yayılmasının olabildiğince engellenebilmesini sağlayacak olan birinci basamak sağlık hizmetleri uzun bir süre yok sayıldı. Görev yapan meslektaşlarımız ve diğer sağlık çalışanları ihmal edildi, görmezden gelindi" ifadelerine yer verildi.

BAKANLIĞA ÇAĞRI

TTB'nin açıklamasında, Covid-19 salgınının giderek yaygınlaştığı bu günlerde tüm sağlık çalışanlarının olduğu gibi birinci basamak sağlık çalışanlarının da yeterince korunmasının, hem kendi sağlıkları hem de salgına karşı yeterli insan gücünün ayakta kalabilmesi için önemli olduğu belirtildi. TTB, yeterli kalite ve sayıda kişisel koruyucu ekipman sağlanması için Sağlık Bakanlığı'na çağrı yaptı.