Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Ankara İl Müdürü Bestami Erkoç, tacizle yargılandığı davada 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Bakanlık bürokratına tacizden 7,5 buçuk yıl ceza

Deniz Güngör


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda 2019 yılında Ankara İl Müdürü Bestami Erkoç’un çalışan bir kadını taciz ettiği gerekçesiyle açılan dava sonuçlandı.

16 Haziran 2021 tarihinde Ankara 34. Asliye Mahkemesi’nde görülen davada Erkoç, kadına yönelik kasıtlı cinsel saldırı suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Erkoç’un cezasına kamu görevinin ve hizmet ilişkisinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanması nedeniyle 2 yıl 6 ay eklendi. Sanık Bestami Erkoç’un cezasına herhangi bir indirim uygulanmayacağına karar verilirken, cezası 7 yıl 6 ay olarak belirlendi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın (SES), 30 Ocak 2019’da düzenlediği basın toplantı tacizin yaşandığı kurumun Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olmasının ayrıca bir önem taşıdığını söyledi. SES Ankara eski Eş Şube Genel Başkanı Rona Temelli yapılan açıklamada: “Bu bakanlık tüm çalışan kadınların çalışma ortamlarında şiddetten, tacizden korunmalarından sorumludur. Sadece kamu kurumları değil tüm iş yerleri üzerinde de şiddet ve taciz karşısında önlemler almalarını sağlamak ve denetlemekle yükümlüdür” ifadelerini kullandı.

Temelli, Bestami Erkoç’un tekrar yöneticilik görevine gelmesinin engellenmesi gerektiğini belirterek: “Bu kişinin tekrar yönetici konumuna gelmesi engellenmelidir. Tacize uğradığını beyan eden kadın çalışanın korunması sağlanmalıdır. Taciz beyanı nedeniyle iş yerinde herhangi bir baskı yaşaması engellenmelidir. Taciz beyanı bulunan diğer kadınların beyanlarına ilişkin de gerekli işlemler bir an önce yapılmalıdır” dedi.