Sağlık Bakanlığı’nın 2023 bütçe teklifine ilişkin TTB açıklama yaptı. TTB’liler şehir hastanelerinin bütçeyi ‘karadelik’ gibi yuttuğunu vurguladı.

Bakanlık bütçesi ‘sağlığa’ zararlı
Fotoğraf: Evrensel

Haber Merkezi

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Sağlık Bakanlığı’nın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 24 Kasım’da görüşülecek 2023 yılı bütçe teklifine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. TTB Genel Merkezi’nde “Sağlık Bakanlığı 2023 Yılı Bütçe Teklifi Sağlığa Zararlıdır; Toplum Sağlığı Düşünülerek Yeniden Yapılandırılmalıdır” başlığıyla dün yapılan basın açıklamasını TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Adalet Çıbık okudu.

AKP’nin 20 yıllık iktidarıyla gelinen noktada Kasım 2022 itibarıyla bütçenin, yoksulu daha yoksul ve aç, zengini daha zengin yapan ekonomik ve sosyal ve politikaların hayata geçirilmesinin aracı olduğu belirten Dr. Çıbık, “Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür Bakanlığı bütçeleri, topluma sunmakla yükümlü oldukları hizmeti asgari ücretli ailelere bile para almadan sunabilecekleri düzeye çıkartılmadı. Toplumun devlet tarafından sunulmakta olan sağlık hizmetlerine, eğitim-öğretime, tiyatroya vb. ulaşabilmesi ve yararlanabilmesi için cebinden önemli miktarlarda harcama yapması gerekiyor” dedi.

YOKSULLUĞU ARTIRACAK

Çıbık, TBMM Başkanlığı’na sunulan ‘2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, basına ve halka kapalı olarak görüşülmeye başlandığını ifade ederek “Toplam bütçe teklifi bir önceki yılın teklifine göre yüzde 150,3 artırıldı. Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan beşinci bütçe olmasına karşın, denk bütçe yapılamamış, daha teklif halindeyken gelirde yaklaşık yüzde 5’lik bir eksiklik yaratılmıştır. Bunun parasal karşılığı 220 milyar 903 milyon 749 bin TL’dir. Öyle ki Milli Savunma, Adalet, Dışişleri bakanlıkları başta olmak üzere birçok bakanlığın bütçesinden çok daha fazladır” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı’nın 2023 yılı bütçe gelirlerinin yüzde 86,5’inin vergi gelirlerinden sağlanmasını teklif ettiğini belirten Çıbık “Bu teklifin hayata geçirilmesi daha önceki yıllarda olduğu gibi eşitsizlikleri ve yoksulluğu artıracaktır. Bütçe gelirleri öncelikle kârdan, ranttan, faizden alınacak vergilerle sağlanmalıdır. Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınacak adil bir bütçe teklifi hazırlanmalıdır” diye konuştu.

BÜTÇEDEKİ ‘KARADELİK’

Sağlık Bakanlığı bütçesinin payının genel bütçe içinde 2022 yılında yüzde 6,63 iken 2023 yılında yüzde 6,56’ya düşürüldüğüne dikkat çeken Çıbık şöyle devam etti: “Bakanlık bütçesindeki payı 2022 yılında yüzde 64,2 olan ve 2023 yılında yüzde 69,6 olması teklif edilen ‘tedavi edici sağlık programının’ başında da büyük bir kara delik var: Şehir hastaneleri! Sağlık Bakanlığı 2023 Yılı Bütçe Teklifi; ‘tedavi edici sağlık programı’ için ayrılan bütçenin yüzde 22,9’unun şehir hastanelerinin patronlarına kira bedeli ve hizmet alım bedeli olarak ödenmesini içeriyor.”

2023 Yılı Bütçe Teklifi’nin başlangıç ödeneğinin yüzde 28,7’sinin Koruyucu Sağlık Programı’na, yüzde 69,6’sının da Tedavi Edici Sağlık Programı’na ayrıldığı ifade eden Dr. Çıbık, “2023 yılı boyunca kişi başına koruyucu sağlık hizmetleri için 596 TL, tedavi hizmetleri için de 917 TL harcama yapılmasının planlandığı görülmektedir. Yıllık enflasyonun yüzde 180’leri bulduğu, hemen her şeyin fiyatının neredeyse ayda hatta haftada birkaç kez arttığı günümüzde, bir defa daha ‘Bu bütçe kabul edilemez!’ diyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı için bütçe teklifi 675 milyar TL’den, genel bütçe toplam giderinin yüzde 15’inden daha az olmamalıdır” dedi.

Çıbık, “Bakanlığın bütçesinde yapılacak düzenlemeler; halkın sağlığının korunması ve geliştirilmesi önceliğiyle toplumun sağlık sorunlarının en kısa sürede ve kamusal olarak çözülmesi, hekimlerin ve sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının ve özlük haklarının insan yaşamına yakışır, günümüzün koşullarına uygun hale getirilmesi ve şiddetin önlenmesi öncelikli hedefleriyle gerçekleştirilmelidir” dedi.