Bakanlık Çan’daki ÇED sürecini durdurdu!

Rıfat Kırcı

Verimli tarım arazilerinin duman ve toz altında kaldığı, nefes almanın zorlaştığı Çanakkale’nin Çan ilçesinde 3. termik için hazırlıkların başlaması, tepkileri de beraberinde getirdi. Helvacı köyünde yapılmak istenen santraldan önce bölgede bir de kömür madeni açmak isteniyor. Madenle ilgili yarın yapılması planlanan ÇED toplantısı öncesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED sürecinin sonlandırıldığını duyurdu.

Şirket ÇED raporunu Bakanlığa ulaştırmamış
Bakanlıktan dün akşam saatlerinde gelen duyuruda, şirketin ÇED raporunu Bakanlığa sunmadığı için sürecin sonlandırıldığı belirtilerek, “İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Anonim Şirketi Helvacı Termik Santrali (2x135 megawatt akışkan yataklı termik santral, kül depolama sahası ve maden ocağı S.68848 ruhsat numarası) Helvacı Kömür Ocağı Projesi ile ilgili olarak Bakanlığa sunulması gereken ÇED raporu sunulmadığından projeye ilişkin ÇED süreci sonlandırılmıştır” denildi.

İş cinayeti de yaşanmıştı
Santrallar, doğaya verdiği zararın yanında geçen günlerde iş cinayetiyle de gündeme gelmişti. İhmal sonucu Ferdi Mutlu isimli işçi, çalıştığı santralda hayatını kaybetmişti.