Covid geçirenlere tek doz aşı kararı değişti, tekrar iki dozda karar kılındı. Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Üner, günden güne değişen kararların toplumda güvensizliği artıracağını söyledi: Şeffaflığın olmaması büyük sorun

Bakanlık eliyle kafa karışıklığı

Dilara ŞİMŞEK

Covid-19 geçirenlere iki doz aşı uygulaması yılan hikâyesine döndü. Geçen günlerde hastalığı geçirenlere tek doz aşı uygulanmasının yeterli olacağı bildirilirken ikinci doz randevuları iptal edildi. Ancak karar değiştirildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki gün Bilim Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, hastalığı geçirenlerin isterlerse bir yerine iki doz aşı olabileceklerini belirtti.

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği’nden (HASUDER) Prof. Dr. Sarp Üner, her gün yeni kararlar alındığını ancak bu kararların gerekçelerinin açıklanmamasının toplumda güveni azaltabileceğine dikkat çekti. “Şeffaflık olması gerekiyor” diyen Prof. Dr. Üner, şöyle devam etti: “Alınan kararların günü gününe değişmesi toplumda şüpheye ve güvensizliğe neden oluyor. Buradaki en büyük sıkıntı bir şey paylaşılırken bunların gerekçelerinin yeterince ve hiç açıklanmaması. Alınan kararların gerekçelerinin neler olduğu, nelere dayandırıldığı, uygulamaya geçişinin nedenlerini açıklamakta daha şeffaf olunsa insanlar daha doğru değerlendirir.”

SALGINLA MÜCADELEYİ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Prof. Dr. Üner, alınan kararlardan kamuoyu tepkisinden sonra geri adım atıldığını vurguladı: “Bir akşam basın toplantısından sonra ‘ikinci doz aşı randevuları kaldırılıyor, 6-8 haftaya alacaksınız’ deniliyor. ‘Niye böyle oldu’ denilip ses çıkarıldığı zaman ‘Bu karar yeni randevu alacakları için geçerli’ denilerek sürekli bir ileri bir geri adım atılıyor. Bir şey yapılıp kamuoyu tepkisi gördükten sonra geri adım atılıyor. Bu da çok önemli güvensizlik yaratılıyor. Hem salgınla mücadele hem aşılama politikalarına hem de insanların aşıyla ilgili kuşkularını artırıyor.”

bakanlik-eliyle-kafa-karisikligi-896937-1.
Prof. Dr. Sarp Üner - Halk Sağlığı Uzmanı


Koronavirüs geçirenler için tek doz aşı kararını Prof. Dr. Üner, şöyle değerlendirdi: “Yerel bilimsel çalışmalarda Covid geçirenlerde özellikle MRNA aşılarının yani ülkemizde uygulanan Biontech aşısının tek doz yapılmasının yeterli olduğu; ikinci dozla birlikte antikor cevabının yükselmediği şeklinde yayınlar var. Bilimde şöyle bir şey var her çalışmanın sonucu kendi sınırlılıkları içinde değerlendirilir. Muhtemelen ‘tek doz yeterli’ kararı bu çalışmalara yönelik alınmış olabilir. Sonradan karar değişikliğinin herhalde bunu önerenlerin mevcut bilimsel çalışmalara güvenemediği sonucunu çıkardım. Bu nedenle yeni karar alınmıştır diye düşünüyorum.”