Demirören Grubu’nun kredi borçlarına karşılık Ziraat Bankası’na geçen Kemer Country için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yeni bir imar planı hazırladı. Ziraat Bankası’nın 300 dönümlük golf sahası için İBB’nin vermediği imarı, bakanlık verdi. Emlak Konut GYO'nun proje geliştireceği arazide villa, rezidans ve AVM yer alacak. Bakanlığın onayladığı imar planının açıklama raporunda değişikliğe gerekçesi "hak sahiplerinin mağdur oldu" şeklinde belirtildi.

Bakanlık, İBB’yi devre dışı bıraktı; golf sahaları yapılaşmaya açıldı: "Hak sahipleri mağdur oldu"

İstanbul Eyüpsultan Kemerburgaz'da Demirören Grubu'nun kredi borçları nedeniyle Ziraat Bankası'na geçen Kemer Country, 18 Mayıs tarihli İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi'nin gündemine gelince dikkatler tekrar bu araziye çevrildi. Sözcü’den Özlem Güvemli’nin haberine göre; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı devreye girerek 300 dönümlük golf sahası için imar çıkardı.

Ziraat Bankası A.Ş, İBB'nin 2020 yılında Kemer Country yerleşkesi için yaptığı plan değişikliğine itiraz ederek arazinin yüzde 55'lik kısmının imara açılması istemişti. İtiraz karara bağlanmadan müdürlüğüne iade edildi çünkü bankanın 6 Temmuz 2021 tarihli itiraz dilekçesi, bürokratik süreçlerin ardından meclis gündemine gelince Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın devreye girdiği ortaya çıktı. Bu adım Ziraat Bankası’nı söz konusu parseller için Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) ile işbirliğine gitmesinin ardından gerçekleşti.

YENİ KONUT ALANI İLAN EDİLDİ
Golf sahalarının olduğu alan bakanlık tarafından önce riskli alanların dönüşümünde kullanılacağı gerekçesiyle “rezerv alan” yani yeni konut alanı ilan edildi. Bu alanlarda yetki sadece bakanlığa ait. Bakanlık, Emlak Konut GYO'nun Kemer Country için 7 Şubat 2022'de hazırladığı plan değişikliğini de 6 Nisan 2022'de onaylanarak askıya çıkarıldı. Bir aylık itiraz süresi geçtiğimiz günlerde doldu.

5 KATLI REZİDANSLAR YAPILABİLECEK

Yeni plan ile Kemer Country'nin golf sahaları; ticaret ve konut, Uzun Kemer Koruma bandı tarafından kalan kısmı da park olarak planlandı. Toplam 358 bin 759 metrekarelik arazinin 232 bin 166 metrekaresine gelişme konut ve ticaret-konut alanı fonksiyonu verildi. Emsal yani inşaat hakkı için 0.30 ile 1.10 arasında değişen farklı değerler belirlendi. Bu oranlara göre 232 bin metrekarelik alanda 135 bin metrekare inşaat yapılacak. Konut+ticaret fonksiyonu verilen alanlarda otel, rezidans yer alabilecek. Bina yükseklikleri, 3 kat ile 5 kat arasında değişiyor. Burada yaşaması planlanan maksimum nüfus 2 bin 817 kişi.

AVM VE OTEL DE OLACAK

Arazinin 11 bin metrekaresinde AVM, konaklama tesisleri, çok katlı mağaza, iş merkezi gibi ticaret birimleri yer alacak. Ticari birimler için yükseklik 4 kat olarak belirlendi. Alanın 76 bin metrekaresi park, 9 bin 537 metrekaresi İSKİ hizmet alanı, yaklaşık 30 bin metrekaresi de yol için ayrıldı.

GEREKÇE: HAK SAHİPLERİ MAĞDUR OLDU

Bakanlığın onayladığı imar planının açıklama raporunda değişikliğe gerekçe olarak; arazide konut imarının da önünü açan 2019 tarihli planın mahkeme tarafından iptal edildiği için hak sahiplerinin gerçekleştireceği yatırımları hayata geçirememesi ve mağdur olması gösterildi.

PLANLAMA SÜRECİNİN GEÇMİŞİ

Arazi, İstanbul'un anayasası kabul edilen 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı'nda “gelişimi ve yoğunluğu denetim altında tutulacak alanlar” fonksiyonuna sahip. Bakanlık 2019 yılında hazırladığı alt ölçekli planlarda alanın yüzde 60'ını konut, yüzde 23.60'ını park olarak planlamıştı. İnşaat hakkı 0.30, yapı yüksekliği 2 kat olarak belirlenmişti.

Ancak bu plan mahkeme tarafından iptal edildi. Alanın bir kısmının plansız kalması nedeniyle İBB, 17 Kasım 2020'de Kemer Country için yeni plan hazırladı. Dev arazi “özel spor alanı” olarak planlandı. İBB Meclisi'nin mayıs ayı oturumlarında gündeme alınan Ziraat Bankası'nın itirazı da bu plana yapıldı. Banka plana sadece itiraz etmedi dava da açtı. İBB planlarına açılan dava kapsamında hazırlanan 15 Şubat 2022 tarihli bilirkişi raporunda İBB'nin planları şehircilik ilkelerine planlama esaslarına uygun bulunmadı. Davada karar çıkmadan bakanlığın devreye girmesiyle planlar kadük kaldı.

“ZARARIN KAPATILMASI İÇİN İMARA AÇILMASINI İSTİYORLAR

İBB Meclisi Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, bakanlığın yaptığı planların da takipçisi olacaklarını belirterek “Ziraat Bankası 2018'de büyük bir medya holdinginin el değiştirmesi ile ilgili verdikleri kredi nedeniyle alanın imara açılmasını istiyorlar. Medya kuruluşu el değiştirirken Ziraat Bankası, 750 milyon dolar kredi sağlamıştı. Ancak banka krediyi verdiğinde arsalar spor alanıydı. Hukuken donatı alanında kalan bir yeri banka nasıl teminat olarak kabul edebilir? Usulsüz bir iş. Daha imar planı değişmeden usulsüz şekilde kredi verildi. Usulsüz kredi nedeniyle çok ciddi kamu zararları yazıldı. Zararının kapatılması için arazinin imara açılmasını istiyor” demişti. Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in de imara açılacağını söylediği araziler, 1 milyar 118 milyon 330 bin lira ve 300 milyon dolarlık kredi karşılığından ipotek ettirilmişti. Demirören kredi borcunu ödemeyince arazi Ziraat Bankası'na geçti.