İkizdere'de tüm baskılara rağmen halkın direnişi sürerken Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün'den savunma geldi. Bölge halkının endişe etmesini gerektirecek bir durum olmadığını öne süren Eyigün, taş ocağından çıkarılacak taşlarının kullanılmasının planlandığı liman projesi için, "Çevresel açıdan en doğru yaklaşımlarla ve çevreye karşı etkileri azami şekilde kontrol altına alınarak inşa ediliyor" iddiasında bulundu.

Bakanlık, İkizdere için hedef şaşırtıyor: Limanın çevreye zararı yokmuş!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Yalçın Eyigün, İkizdere halkının karşı çıktığı taş ocağı projesinden çıkarılan taşların kullanılmasının planlandığı projesine ilişkin konuştu. "Rize İyidere Lojistik Limanı" projesi kapsamında bölgede devam eden taş ocağı faaliyetine yönelik Eyigün, "Bölge halkının endişe etmesini gerektirecek bir durum yok. Liman, çevresel açıdan en doğru yaklaşımlarla ve çevreye karşı etkileri azami şekilde kontrol altına alınarak inşa ediliyor" ifadesini kullandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Eyigün, Rize'nin İkizdere ilçesinde gerçekleştirilen toplantıda, İkizdere halkının karşı çıktığı "Rize İyidere Lojistik Limanı"na ilişkin açıklamalarda bulundu.

AA'nın aktardığına göre, projenin hem bölgedeki illerin ekonomisine hem de ülkedeki ticaret hacmine önemli katkılar sağlayacağını iddia eden Eyigün, "Projenin işletmeye açılması ile Rize'de liman faaliyetlerinde hizmet veren işletmelerde ilk etapta 1000 kişi doğrudan, 8 bin kişi de dolaylı istihdam edilecek" ifadesini kullandı.

Yapılan çalışmalarla ilgili bölge halkının çevresel endişeleri olmasını anlayışla karşıladıklarına savunan Eyigün, "Bölge halkının endişe etmesini gerektirecek bir durum yok. Liman, çevresel açıdan en doğru yaklaşımlarla ve çevreye karşı etkileri azami şekilde kontrol altına alınarak inşa ediliyor" iddiasında bulundu.

Eyigün, İyidere Cevizlik Taş Ocağı için Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nden ham madde üretim izni alındığını belirterek, taş ocağı için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun bulunduğunu kaydetti.

ÇEVREYE ZARAR VERMEMESİ İÇİN TEDBİRLER ALINMIŞ

Taş ocağı faaliyetlerinin çevreye zarar vermemesi için bütün tedbirlerin alındığını ve teknik olarak ortaya konulduğunu öne süren Eyigün, ocak faaliyetleri kapsamında yapılan üretim süresince hava emisyon ölçümlerinin yapılacağını ve çevre etkilerinin sürekli kontrol altında tutulacağını ifade etti.

Eyigün, herhangi bir olumsuz durumla karşılaşılmaması için yer altı suyu takip istasyonları kurulacağını ve akışın takip edileceğini belirterek, şunları savundu:

"Alan içinde yüzeysel akış gösteren sular kapalı kesit içerisinde korunacaktır. Ocak içi yollar ve nakliye yolları düzenli olarak kontrol edilecektir. Rehabilitasyon çalışmalarında işletme yapılan alanda oluşturulan basamaklarda bitkisel toprak tabakası oluşturulacaktır. Bitkisel toprak tabakası üzerinde bitkilendirme ve ağaçlandırma çalışması yapılacak ve mevcut doğal yaşamın geri kazanılması sağlanacaktır. Etkilenen her 10 ağaç için 100 ağaç dikilecektir."