Bakanlık istismarın yerini bilmiyor

Dilan Esen

Kuran kurslarına, dernek ve vakıflara ait yurtlarda çocuklar istismar edilirken Adalet Bakanlığı’nın istismardan haberi yok. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, çocuk istismarının nerelerde yaşandığına ilişkin soruya “İstatistiki veri bulunmamaktadır” yanıtını verdi.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, 17 Şubat’ta Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a 2015 ile 2022 yılları arasında 18 yaş altı ve üstünde kaç kişinin istismar, taciz veya tecavüze maruz bırakıldığına ilişkin soru önergesi verdi. Antmen, önergede “Kaç tanesi okul, dernek, kurs veya vakıftır?” sorularını yöneltti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise 16 Mart’ta verdiği yanıtında, adli sicilin tutulmasıyla ilgili hizmetlerin Adalet Bakanlığı’nın görevleri arasında yer aldığını ancak ‘mağdurun yaşı ve suçun işlendiği yer esas alınarak bilgi derlemesi yapılmadığını’ belirtti. İstatistiki bilgilerin bulunmadığını ifade eden Bakan Bozdağ, bakanlığın Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi olan ‘www.adlisicil.adalet.gov.tr’ adresine yönlendirdi.

Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde ise yalnızca 2020 yılına kadar olan istatistikler yer alıyor. Müdürlüğün yayımladığı ‘Adalet İstatistikleri 2020’ye göre 606 çocuk cinsel istismara, 622 kişi cinsel saldırıya maruz bırakıldı.

***

Müdüre işkenceden dava

Erzurum’daki Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kuran Kursu’nda çocukların cinsel istismara maruz bırakılmasıyla ilgili kurs müdürüne işkenceden dava açıldı. HalkTV’den İsmail Saymaz’ın haberine göre, çocukları istismar eden belletmen H.A.’ya açılan davanın ardından kursun eski müdürü N.K. ve temizlik görevlisi U.G. hakkında da dava açıldı. N.K. ve U.G. hakkındaki suçlama çocuğa karşı işkence. Öte yandan ‘Cicişler’ olarak bilinen Esra Ersoy, gözaltına alındı. Ersoy hakkında cinsel istismardan 10 yıl 1 ay hapis cezası olduğu için yakalama kararı çıkarıldığı öğrenildi.