Bakanlık lyme hastalarının geçen yıl verisini tutmamış!

Haber Merkezi

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, daha önce Amerikalı genç sanatçı Justin Bieber’da görülen lyme hastalığının Türkiye’de görülüp görülmediğini sordu. Bakanlıktan gelen yanıt, geçen yıl Türkiye’de hastalığa yakalananların verisinin tutulmadığını ortaya çıkardı.

Bakanlığın yanıtına göre; 2015’te 21, 2016’da 4, 2017’de 38, 2018’de ise 51 kişi, hastanelere başvurarak lyme hastası olduğunu bildirdi. Yanıtı değerlendiren CHP’li vekil, “ Lyme hastalığının bildirimi zorunlu hastalıklar içerisinde olduğunu biliyoruz; ama farkındalık çalışması içinde olmazsak daha çok hastanın bunu fark edip hastanelere başvurmasını nasıl sağlarız? Hastalık büyük taklitçi olarak anılıyor. Dolayısıyla bu konuda farkındalık oluşmazsa hastanın gerçekten lyme mı, yoksa başka bir hastalık sahibi mi olduğunu bilmek imkânsız” dedi. Yanıtta 2019 verilerinin bulunmadığına da dikkat çeken Bakan, “Belli ki lyme hastalığı Bakanlığın dikkatini yeterince çekmemiş” ifadelerini kullandı.

Lyme hastalığı daha çok gençler arasında görülen ve romatizma benzeri bulguların ortaya çıkmasıyla araştırılmaya başlanan bir hastalık. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre bu hastalık 117 ülkede barınıyor, Türkiye’nin de dahil olduğu 61 ülkede ise endemik halde bulunuyor.