Altılı Masa, aday belirleme ve seçim beyannamesi sürecine geçiyor. Altı parti aynı zamanda bakanlıkların bölüştürülmesi ve atama konusunda da sona yaklaştı. Bakanlık paylaşımında oy oranları belirleyici olacak.

Bakanlık paylaşımı oya göre
Fotoğraf: Depo Photos

Hüseyin ŞİMŞEK

CHP, İyi Parti, DP, Gelecek, Saadet Partisi ve DEVA’dan oluşan Altılı Masa, tamamlanmak üzere olan çalışma grubu toplantılarının ardından seçimlere ilişkin önemli kararlar almaya başlayacak. Ön protokol metni, seçim beyannamesi ve cumhurbaşkanlığı adaylığı konularını çalışmaya başlayacak liderler, bir yandan da iktidara gelmeleri durumunda herhangi bir ayrım görüntüsü vermeden çalışmanın yollarını tartışıyor.

Son olarak Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu tarafından açıklanan, Altılı Masa’nın iktidara gelmesi halinde eş güdüm halinde, istişarelerle ülkeyi yöneteceğine yönelik ifadelerinin masanın yüzde yüz mutabakata vardığı bir konu olmadığı öğrenildi. Muhalefet kulislerinden edinilen bilgiye göre, istişare Altılı Masa’nın olası iktidarında temel çalışma yöntemi olacak. Buna göre, seçimlerin Altılı Masa tarafından kazanılması durumunda, çok kritik ve tartışmalara neden olabilecek konularda mutlaka istişare yapılacak.

EŞİT BÖLÜŞÜM ŞARTI YOK

Masayı oluşturan siyasi partilerin genel başkanlarından birinin Cumhurbaşkanı olması durumunda, diğer genel başkanlar Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacak. Farklı bir ismin seçilmesi durumunda, istisnasız tüm genel başkanlar Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacak. Kabinede ise her partiye bir bakanlık verilecek ancak geriye kalanlar için eşit bölüşüm şartı aranmayacak. Öncelikle partilerin oy oranlarına bakılacak. Oranlara göre her partinin bakanlık sayısı belirlenecek. İçişleri Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı veya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı gibi önemli bakanlıklar, düşük oy oranına sahip partilere verilmeyecek.

Merkez Bankası Başkanı’nın atanması ya da Meclis Başkanlığı'na aday gösterilecek ismin belirlenmesi gibi önemli konularda altı partinin ortak kararı aranacak.