Bakanlık Saros’ta kaplumbağa hızında

BUSE İLKİN YERLİ

Kanal İstanbul’un ÇED raporunu alelacele onaylayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı doğal sit tescil çalışmalarını yapmadığı için Saros Körfezi’ni kıyı erozyonundan ve kirlilikten kurtaracak dalgakıranlar 15 yıldır yapılamıyor.

Edirne’nin Keşan İlçesine bağlı Yayla Köyü’nde hatalı yapılan ve bu nedenle kıyı erozyonu, kirlilik ve kokuya neden olan balıkçı barınaklarının yarattığı çevre sorunlarını önleyecek dalgakıranlarının neden hâlâ yapılamadığını Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına soran CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu’na Bakan Cahit Turan tarafından verilen cevapta top Çevre ve Şehircilik Bakanlığına atıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 2006 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nin raporu ve kendilerinin 2010 yılında sözleşme imzalamalarına rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın doğal sit tescil çalışmalarının sürmesi ve imar planı yetkilerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda bulunması nedeniyle dalgakıranların hala yapılamadığı belirtti. Gelen cevabı değerlendiren CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu “Kanal İstanbul projesinin ÇED raporunu hemen onaylayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 15 yıldır yapımı beklenen bir dalgakıran için doğal sit tescil çalışmalarını bitiremedi. Bu demektir ki bizde bir Çevre Bakanlığı yok, rant bakanlığı var. Rant olunca jet hızındalar, çevre söz konusuyla kaplumbağa hızında” dedi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.