Tarım ve Orman Bakanlığı, işkence görüntülerinin ortaya çıktığı Konya Hayvan Barınağında, rutin denetimlerin eksiksiz yapıldığını, 2 ve 15 Kasım'daki denetimlerde bir olumsuzluğa rastlanmadığını savundu. Bakanlık açıklamasında ayrıca söz konusu görüntülerin ardından suç duyurusunda bulunulduğu ve barınak hakkında denetim ekiplerince inceleme başlatıldığı bilgisi verildi.

Bakanlık'tan Konya Hayvan Barınağı açıklaması: Denetlemiştik, bir sorun yoktu

Tarım ve Orman Bakanlığı, Konya Hayvan Barınağı'nda bir köpeğin işkence görüntülerine ilişkin açıklama yaptı.

Bakımevine yönelik ön incelemede, rutin denetimlerin eksiksiz yapıldığı ve hayvanların barınma koşullarına ilişkin bir olumsuzlukla karşılaşılmadığı savunulan açıklamada, "Bakımevine yönelik ön incelemede, rutin denetimlerin eksiksiz yapıldığı, 2 Kasım 2022 ve 15 Kasım 2022 tarihlerinde yapılan denetimler hayvanların barınma koşullarına ilişkin bir olumsuzlukla karşılaşılmadığı ve bakımevinde bulunan hayvan sayısının kapasite dahilinde olduğu tespit ediliştir" denildi.

"SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU"

Açıklamada, "Konya Büyükşehir Belediyesi Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde sosyal medyaya yansıyan görüntüler ihbar kabul edilerek 25 Kasım 2022 tarihinde görüntülerde yer alan şahıslar hakkında Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce suç duyurusunda bulunulmuştur. Bakanlığımızca yargıya intikal ettirdiğimiz süreç, titizlikle takip edilecektir. Ayrıca dün Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Vahit Kirişçi’nin Konya ziyareti esnasında gerekli talimatlar verilmiş olup, söz konusunda bakımevinde, bakanlık denetim ekiplerince detaylı inceleme başlatılmıştır" ifadesi kulanıldı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bakımevine yönelik ön incelemede, rutin denetimlerin eksiksiz yapıldığı, 2 Kasım 2022 ve 15 Kasım 2022 tarihlerinde yapılan denetimler hayvanların barınma koşullarına ilişkin bir olumsuzlukla karşılaşılmadığı ve bakımevinde bulunan hayvan sayısının kapasite dahilinde olduğu tespit ediliştir. Bununla birlikte Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzde görev yapan veteriner hekimlerimizce, bugün söz konusu bakımevinde can dostlarımızın kötü bir muameleye maruz kalıp kalmadıklarını tespit etmek için sağlık taramaları ve gerekli muayeneleri yapılacaktır. Veteriner hekimlerimiz tarafından yapılacak incemelerin ardından kamuoyu bilgilendirilecektir. Bakanlığımız 5199 Sayılı Kanunun vermiş olduğu tüm yetkileri kullanarak hayvan bakımevlerini denetlemeye ve tespit edilen usulsüzlüklerle ilgili gereğini yapmaya titizlik devam edecektir."

NE OLMUŞTU?

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 19 Kasım'da, 17'nci G20 Liderler Zirvesi kapsamındaki Endonezya ziyaretinde yaptığı konuşmada örnek gösterdiği Konya Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, bir görevlinin elindeki kürekle bir köpeğe vurarak yerde sürüklediği görüntüler ortaya çıkmıştı.

Görüntülerin sosyal medyada gündem olmasının ardından, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından söz konusu barınakla ilgili soruşturma başlatılmıştı.