Tarım ve Orman Bakanlığı, 2020 yılı tıbbi sülük ihracat kotasını 2 bin kilogram olarak belirledi.

Bakanlık tıbbi sülük ihracat kotasını belirledi

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen 2020 yılı tıbbi sülük ihracat kotası Resmi Gazete’de yayımlandı. Bakanlık, sülük ihracat kotasını 2 bin kilogram olarak belirledi, kota tahsis kriterlerini de Tebliğ ile düzenledi.

Doğadan toplanan tıbbi sülüğün yıllık ihracat kotasının kullandırılması için yapılan iş ve işlemlere ilişkin usul ve esasları belirlemek amacıyla çıkartılan Tebliğ, doğadan toplanan tıbbi sülüğün yıllık ihracat kotasının kullandırılması amacıyla yapılan iş ve işlemlere ilişkin uygulamaları kapsıyor. Yetiştiricilik yoluyla elde edilen tıbbi sülüklerin ihracatı ise Tebliğ kapsamında olmayacak.

Tebliğ, 4041 sayılı Nesli Tehlikede Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme ile Eklerine Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanunla uygun bulunarak, 27/4/1996 tarihli ve 96/8125 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES)’ye ve Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşmenin Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 6 ncı maddesine dayanılarak hazırlandı.

Tıbbi sülüğün 2020 yılı ihracat kota miktarı, gümrük tarife istatistik pozisyonuna göre 2 bin kilogram olarak belirlendi.

Tıbbi sülük ihraç etmek isteyen gerçek ve tüzel kişiler, Tebliğin yayımlandığı tarihten itibaren on beş gün içerisinde Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’ne ihracat kotası için başvuruda bulunacaklar. Bu tarihten sonra yapılan başvurular kabul edilmeyecek.

İhracat kotası başvurusunda bulunanlardan; Tebliğ ekinde yer alan Tıbbi Sülük İhracat Kotası Talep Dilekçesi, Su ürünleri ile ilgili ihracatçı birliklerine kayıtlı olduğuna dair belge ile bir önceki yılda gerçekleştirilen tıbbi sülük ihracat miktarını gösteren gümrük onaylı belgelerin sureti istenecek.

HEKİMLER KARŞI ÇIKIYOR

Hekimler, sülük ve hacamat gibi bilim dışı uygulamalara karşı çıkıyor. Bu tarz bilim dışı yöntemler 'alternatif tıp' olarak pazarlanmaya çalışılsa da hekimler 'Tıbbın alternatifi olmaz' diyor.

24 Nisan 2019 tarihinde düzenlenen ‘Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi’nde bilim dışı yöntemler tekrar gündeme gelmişti.

Eski Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda, kongre tanıtımı için paylaşılan ve yurttaşları hacamat, sülük tedavisine yönlendiren mesajları eleştirmişti. Tükel, bu yöntemlerin insan sağlığına zararlı olduğunu belirterek, şu paylaşımları yapmıştı:

“Sülük uygulaması sırasında sülüklerin tükrük salgısındaki biyoaktif maddelerin neden olduğu alerji, anaflaksi, uzayan kanamalar, bakteriyel enfeksiyonlar, sülüklerin sindirim kanalındaki Aeromonas hydrophilia’nın yol açtığı enfeksiyonların görülebildiğini biliyor muydunuz?

Yaş kupa (hacamat) uygulamasının cilt mikobakteriyal enfeksiyonların, aşırı kanama, uygunsuz skar oluşumunun gelişmesine neden olabildiğini; bir hastadan diğerine veya tedaviyi uygulayan kişilere HIV, hepatit B ve hepatit C bulaşması riski taşıdığını biliyor muydunuz?”

bakanlik-suluk-ihracat-kotasini-belirledi-674816-1.