TÜRKSAT’ın Sayıştay denetim raporunda, veri merkezinin yetersiz kaldığı ve yeni veri merkezi yapılabilmesi için bakanlığın araz tahsis etmediği belirtildi. Ayrıca, TÜRKSAT’ın 13 personeli başka kurumlarına gönderilmesi rağmen maaşlarının TÜRKSAT tarafından ödendiği saptandı.

Bakanlık TÜRKSAT'a arazi tahsis edememiş

İsmail ARI

TÜRKSAT Uydu Haberleşme, Kablo TV ve İşletme A. Ş. 2019 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda dikkati çeken tespitler yer aldı. Sayıştay denetçileri, TÜRSAT’ın mevcut veri merkezinin yedeklenebilmesi için gerekli olan arazinin “temin edilmediğini” belirledi.

TÜRKSAT'ın Gölbaşı Yerleşkesi’nde bulunan ve yaklaşık 15 yıl önce hizmete alınan Veri Merkezinin kapasitesinin yüzde 80'i aşan oranda dolduğu ifade edilen raporda, “Bilişim hizmetleri kapsamında yerine getirilen veri saklama vb. hizmetlerin verilmesi ve kurumlardan gelen yüksek kapasiteli taleplerin karşılanmasında yetersiz kalmaya başlamıştır. Ayrıca mevcut veri merkezi, enerji verimliliği açısından eski bir teknolojiye sahip olup alt yapı açısından da genişlemeye olanak vermemektedir” denildi. Sayıştay raporunda, TÜRKSAT'ın yeni veri merkezi ve işletme binalarını yapılabilmesi için Bakanlıktan 50 dönümlük arazi talep ettiği ama Bakanlıktan geri dönüş yapılmadığı da belirtildi.

SALDIRIDAN DERS ÇIKARMADILAR

Sayıştay denetçileri, TÜRKSAT’a ait olan uydu yer kontrol istasyonunun da yedeklenmediğini saptadı. Denetim raporunda, “15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişiminde TÜRKSAT Gölbaşı Yerleşkesine gerçekleştirilen saldırı gibi olağanüstü hallerde ya da doğal afetlerde coğrafi yedeklik sağlamak üzere, TÜRKSAT’a ait bir yerde yüksek güvenlikli bir coğrafi yedek uydu yer kontrol istasyonu kurulması noktasında çalışmalara başlanmış bulunmaktadır. Konu, TÜRKSAT 5A/5B uyduları projesi kapsamında da takip edilmekte olup gelecek uydu filosu ihtiyaçlarını da karşılayacak nitelik ve büyüklükte yeni bina yapılması gerekmektedir. Söz konusu çalışmaların hızla tamamlanması önem arz etmektedir” denildi.

13 PERSONEL BAŞKA KURUMLARDA

Raporda, şirket personelinin başka kurumlarda görevlendirildiği de belirtilerek şu tespitlere yer verildi:

-TÜRKSAT’ta görevli 13 personelin 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı, TBMM ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı emrinde geçici olarak görevlendirildikleri, görevlendirme sürelerinin belli olmadığı ve geçici olarak görevlendirilen bu personelin aylık/ücret ve her türlü mali ve sosyal hak ve yardımlarının Şirket tarafından karşılanmaya devam edildiği görülmüştür.

-Şirketin ar-ge faaliyetlerinde hedeflediği projeleri zamanında gerçekleştirmesi ve yeni projeler üretmesi için alanlarında uzman ve yetişmiş personel mevcudunun yeterli olmadığı görülmüştür.