MEB, ek ders ücreti karşılığında görev yapan 5 bin kişinin sözleşmeli öğretmen olarak atanacağını açıkladı. Sözleşmeli istihdam modelinde ısrarcı olan Bakanlık, 540 gün çalışmış olma şartı getirdi

Bakanlık, yarım milyon öğretmene sırtını döndü

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ataması yapılmayan öğretmen sayısının yarım milyona ulaşmasına karşın sözleşmeli öğretmen istihdamından vazgeçmedi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, resmi eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında görev yapan 5 bin öğretmenin sözleşmeli öğretmen olarak atanacağı belirtildi.

Sözleşmeli öğretmen başvurusu için adaylara, “2017-2018 eğitim ve öğretim yılında ek ders ücreti karşılığında görev yapmış olmak” şartı ileri süren MEB, başvuru tarihinin son günü itibarıyla en az 540 gün sigorta primi ödenmeyen adayların başvurusunun kabul edilmeyeceğini bildirdi. Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Nusret Sulkalar, “Yarım milyon öğretmen atama beklerken güvencesiz istihdamı olağanlaştıran bu modelde ısrarcı olunmasına her yönüyle karşıyız” diye konuştu.

Baskı artıyor
Sözleşmeli istihdam edilen öğretmenlerin iş güvencelerinin olmadığına dikkati çeken Sulkalar, “Atamalardaki ölçütlerin ne olacağı da belli değil” dedi. Sulkalar, Temmuz 2017’de yayımlanan Öğretmen Strateji Belgesi’nde bütün öğretmen atamalarının sözleşmeli olarak gerçekleşeceği bilgisine yer verildiğini anımsatarak, “Atamalarda zaten KPSS ölçüt olmaktan çıkarıldı. Bir de üzerine, ‘Tüm atamalar sözleşmeli yapılacak’ deniliyor. Öğretmenler üzerindeki baskı artarak devam ettiriliyor” ifadesini kullandı. Sulkalar, KPSS’nin tüm eleştirilere karşın “objektif” bir değerlendirme yöntemi olduğunu ancak sözlü ve mülakat sisteminin liyakatı bütünüyle yok saydığını belirtti.

Gelecekleri iki dudak arasında
Öğretmen atamalarının tamamıyla güvensiz hale getirildiğine vurgu yapan Sulkalar, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Öğretmenlerin istihdamı, ‘Performans Değerlendirme Sistemi’ gibi bir baskı aracı üzerinden tarif ediliyor. Sözleşmeli çalışan öğretmenlerin sözleşmelerinin devamı, bir müdürün, bir Bakanlık görevlisinin iki dudağının arasına bırakılıyor. Performans Değerlendirme Sistemi’ni gerekçe göstererek her sene bunun üzerinden bir tasarruf uygulanması planlanıyor. Öğretmenler mobbingi yaşamaya mahkum ediliyor.”

Öte yandan MEB, sözleşmeli öğretmenliğe başvurular, sözlü sınav, atama yapılacak alanlar ve kontenjan çizelgesi ile atama takvimini önümüzdeki günlerde açıklayacak. Bu kapsamda yapılan atamalar sonucunda boş pozisyon kalması durumunda, 2018 yılı KPSS sonuçları esas alınarak aynı usulle yeniden bir atama gerçekleştirilecek.