Bakanlık yine İBB’ye sormadı
Abdi İpekçi Spor Salonu ocak ayında yıkılmıştı. (Fotoğraf: AA)

Haber Merkezi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un inşaatı durdurulan Abdi İpekçi Spor Kompleksi’yle ilgili sözlerine yanıt verdi.

150 MİLYON TL CEZA

İBB, yıkılıp yeniden yapımına başlanan Abdi İpekçi Spor Kompleksi inşaatının müteahhidine ve inşaatın sahibi olan Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne, yeşil alana zarar verildiği için yaklaşık 150 milyon TL’lik ceza kesmişti. Başkanlık oluru ile yapı ruhsatı iptal edilen inşaat mühürlendi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ümraniye Belediyesi’nin önceki günkü açılış töreninde yaptığı konuşmada konuyla ilgili şunları söylemişti: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kalkmış, inşaatı durdurmaya çalışıyor. Burası, eskisi yerine yapılan bir salon olduğu halde buraya ‘yeşil alan’ diyor, başka şeyler uyduruyor… Biz, bunlara pabuç bırakacak değiliz. Milletimize, gençlerimize hizmet etmemizin önünde hiç kimse duramaz. Biz, bu eseri Türk sporuna ve sporcusuna, gençlerimize, İstanbul’un güzel çocuklarına Allah’ın izniyle kazandıracağız.”

İBB, Bakan Kurum’a bugün yazılı bir açıklamayla yanıt verdi. İBB’nin açıklamasında şunlar kaydedildi: “Hiçbir kurum ve hiç kimse kanunlardan üstün değildir. İBB, 3194 sayılı İmar ve 4779 sayılı Yenileme Alanları Kanunlarının kendisine tanıdığı hakları kullanarak, yeşil alana zarar veren, hukuka uygun olmayan biçimde düzenlenmeye çalışılan ruhsatla faaliyet gösteren inşaatı mühürledi, 150 milyon TL para cezası kesti.

Söz konusu alanda İBB’nin mülkiyeti olmasına rağmen herhangi bir onay ve görüş dahi almaya tenezzül etmeden inşaata başlamak, maalesef artık alışkanlık haline getirilmiş, bir şekilde yetki gaspının yeni bir örneğidir. Göreve geldiğimizden bu yana, yasal çerçevede olmak kaydıyla yaşadığımız her türlü engellemelere rağmen kamuya yönelik yapılacak her türlü yatırımların önünü açmak için ne şekilde çaba sarf ettiğimiz, Sayın Bakan’ın da malumudur.

İBB’NİN GÖRÜŞÜ ALINMADI

Kanuna uygun biçimde gelse hemen onaylanabilecek bir konuyu sırf İBB’yi yok saymak pahasına hukuk dışı yollarla yapmak, ancak böylesi bir sorumsuz tavırla açıklanabilir. Uzun yılların alışkanlığıyla ‘ben yaparım, gerisini de kılıfına uydururum’ anlayışının artık bu şehirde yeri yoktur. İBB’yi hesaba katmadan yapılan tüm işlemler geride kalmıştır. İBB ve onun seçilmiş başkanı, göreve başladığı ilk günden beri kanunun kendisine tanıdığı tüm yetki ve sorumlulukları eksiksiz şekilde yerine getirmektedir, bundan sonra da aynı kararlılıkla yerine getirecektir. İBB, gençlerimize bu ve benzeri tesislerin kazandırılması için her tür sorumluluğu, hukuk sınırları içinde almaktan kaçınmayacaktır.”