Her yıl Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan sağlık istatistikleri yıllığı 2019 ve 2020 yıllarında yayımlanmadı. Öte yandan Covid-19 haftalık durum raporu en son 25 Ekim, günlük raporu ise 23 Ekim’de yayımlandı.

Bakanlık yine verileri gizliyor!

Yaren ÇOLAK

Koronavirüs salgını hızla yayılırken Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan verilere ilişkin “şeffaflık” tartışmaları da devam ediyor. Her yıl Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan sağlık istatistikleri yıllığı 2019 ve 2020 yıllarında yayımlanmadı.

Öte yandan Covid-19 haftalık durum raporunun en son 25 Ekim, günlük raporunun ise 23 Ekim’de yayımladığını hatırlatan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Kurulu Üyesi ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, Sağlık Bakanlığı’nın salgın sürecini iyi yönetemediğini belirtti.


GÜNCEL VERİLERE İHTİYACIMIZ VAR

BirGün'e konuşan Prof. Dr. Kayıhan Pala, “Henüz 2019 yıllık istatistik verileri yayınlanmadı. Sağlık Bakanlığı bu istatistikleri hep geciktirir ancak ilk kez bu kadar gecikti. Bakanlık tarafından 2019 sağlık istatistiği yıllığına dair aradan bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen yalnızca bir haber bülteni yayınlandı ancak bu yeterli değil. Bizim sağlık durumunu değerlendirmemiz için güncel bilgilere ihtiyacımız var” dedi.

HÂLÂ ŞEFFAFLIK YOK

Salgının ciddiyetine dikkat çeken Prof. Dr. Pala, “Yalnızca yıllık istatistikler değil günlük ve haftalık durum raporlarının da düzenli yayınlanması lazım. Hâlâ şeffaflık söz konusu değil. Bu da Sağlık Bakanlığı’nın bu süreci iyi yönetemediğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.