Sağlık Bakanlığı, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, yapılan denetimler sonucu, 54 ecza deposu ile 261 eczanenin stok kayıtlarında uyumsuzluk olduğunu ve idari işlem başlatıldığını duyurdu.

Bakanlıktan 54 ecza deposu ve 261 eczane hakkında idarî işlem

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ve İl Sağlık Müdürlükleri, döviz kurundaki yükseliş nedeniyle bazı ilaçlara erişilemediği iddiaları üzerine başlattığı denetimlerin devam ettiğini açıkladı.

Bakanlık denetimler kapsamında bugüne kadar 54 ecza deposu ile 261 eczanenin stok kayıtlarında uyumsuzluk tespit edildiğini, depo ve eczane sahipleri hakkında idari işlem başlatıldığı belirtildi.

İLAÇ ÜRETİM TESİSLERİ DE DENETLENİYOR

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “TİTCK ürün denetmenleri de ecza depolarındaki denetimlerini aralıksız sürdürdü. Kasım ayında yürütülen denetimler sonucunda 54 ecza deposunda; ilaçların fiziki stok durumu ile İTS kayıtları arasında uyumsuzluk olduğu belirlendi. TİTCK, stok kayıtlarında uyumsuzluk tespit edilen ecza depoları ile ilgili olarak da idari işlem başlattı” ifadelerine yer verildi.

TİTCK müfettişlerinin, ilaç üretim tesislerinde de denetimlerine devam ettiği ifade edilen açıklama şu şekilde sürdü:

“Dünyada ilk ve tek olma özelliğine sahip İlaç Takip Sistemi sayesinde; Türkiye sınırları içerisindeki her ilaç, üretim/ithalat işleminden hastaya ulaşımına kadar her aşamada takip edilebiliyor. Sistem sayesinde ülkemizde ruhsatlı tüm ilaçların stok kontrolleri düzenli olarak yapılıyor, kritik stok seviyelerinde müdahale edilebiliyor. Önlemler zamanında alınarak hastaların ilaca erişiminin kesintisiz sağlanması hedefleniyor. İlaç üretim tesislerinin, eczanelerin ve ecza depolarının fiili stoklarıyla, İTS kayıtlarının uyuşması, ilaç tedarik sisteminin sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıyor.”