Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Netflix tarafından duyurusu yapılan “Cuties” filmi ile ilgili gerekli tedbirlerin alınması için RTÜK'e bildirim yapıldığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Filmin, çocukların ihmal ve istismara açık hale gelmelerine neden olabileceği ve psikososyal gelişimlerini olumsuz yönde etkileyeceği değerlendirilmiştir" denildi.

Bakanlıktan Netflix filmi hakkında RTÜK'e başvuru

Netflix tarafından duyurusu yapılan “Cuties” (Minnoşlar) isimli filmle ilgili tartışmaya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da dahil oldu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, konuya ilişkin gerekli tedbirlerin alınması üzere Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) bildirim yapıldığı duyuruldu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Netflix, söz konusu filmin tanıtımında 'dişiliğini keşfederek aile geleneklerine meydan okuyan' bir çocuk tanımlanmasında bulunmuş, yine 'çocuk filmi' görüntüsündeki yapımı izlemek için abonelerine izleyici kitle yaşının 18 yaş ve üzeri olduğu bilgisini paylaşmıştır.

Bakanlığımız Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından, filmin, çocukların ihmal ve istismara açık hale gelmelerine neden olabileceği ve psikososyal gelişimlerini olumsuz yönde etkileyeceği değerlendirilmiştir.

Konuya ilişkin gerekli tedbirlerin alınması ve filmin değerlendirilmesi için Bakanlığımız tarafından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) 20 Ağustos 2020 tarihi itibariyle resmî yazı ile talepte bulunulmuştur.

Çocuklarımızın her hangi bir mecrada metalaştırılmasına, ihmal ve istismara açık hale getirilmesine karşı her daim mücadelemizi sürdüreceğiz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

RTÜK BAŞKANI ŞAHİN'DEN AÇIKLAMA

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın Netflix tarafından duyurusu yapılan “Cuties” filmi ile ilgili gerekli tedbirlerin alınması için yaptığı başvuruya ilişkin açıklama yaptı.

Sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı paylaşımda Şahin, "Geleceğimizi sağlıkla şekillendirebilmek adına çocuklarımızı korumak için RTÜK olarak her yerde koşulsuz var olmaya devam edeceğiz.Kırmızı çizgimiz olan yavrularımızı muhafaza etmeye yönelik her türlü tedbiri almakta ve bu mücadeleyi sürdürmekte kararlıyız" ifadelerini kullandı.

bakanliktan-netflix-filmi-hakkinda-rtuk-e-basvuru-771975-1.

NE OLMUŞTU?

Netflix’in, Cuties adlı filmin promosyonunda kullandığı afiş tepkilere yol açmış ve toplanan imzalar Netflix'i görüntüden vazgeçmeye mecbur bırakmıştı. Afişte kız çocukları dans ederken görülüyordu. Dünya çapında pek çok ebeveyn ve uzman afişteki kız çocuğu görüntülerinin cinsel obje olarak algılandığını ve pedofiliye davetiye çıkardığını belirterek tepki göserdi.

Afişe gösterilen tepkiler sonucunda Netflix "uygunsuz bir sanatsal çalışma kullanılmasından dolayı" derin üzüntü duyduklarına dair bir açıklama ile özür dilemiş, kullanılan afişi geri çekerek yeni afişler kullanılacağını duyurmuştu. Netflix ayrıca, tartışmalı afişin filmi doğru temsil etmediğini de kaydetti.

Film dünyanın en prestijli sinema festivallerinden olan Sundance Film Festivali’nden Academy Gold Fellowship Kadınlar Ödülü almıştı.

Film, bir dans topluluğuna katılan 11 yaşındaki bir çocuğun öyküsünü anlatıyor. Yapımcıları, filmde küçük yaştaki kız çocuklarının "cinselleştirilmesi" probleminin anlatıldığını söylüyor.

(ANKA)