Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okul öncesi eğitime ilişkin valilikler tarafından belirlenen ücretlere ilişkin "2023-2024 eğitim öğretim yılında bu ücretlerin tamamını kaldırıyoruz” dedi.

Kaynak: AA
Bakanlıktan okul öncesi eğitim kararı: Valilik komisyonlarınca belirlenen ücretler kaldırılıyor

Milli Eğitim Bakanı ve AKP Ordu milletvekili adayı Mahmut Özer, okul öncesi eğitime ilişkin yaptığı açıklamada, tüm Türkiye'de okul öncesi eğitimde valilik komisyonlarınca belirlenen ücretlerin tamamının kaldırılacağını duyurdu.

Özer, Kültür Sanat Merkezi'nde Okul Öncesi Eğitimi Değerlendirme Toplantısı'na katıldı. 

Toplantıda konuşan Özer, "Tüm Türkiye'de okul öncesi eğitim ile ilgili valilikler tarafından komisyonlar marifetiyle belirlenen ücretler vardı. 2023-2024 eğitim öğretim yılında bu ücretlerin tamamını kaldırıyoruz” dedi.

Özer, okullaşma oranına ilişkin "2000'li yıllarda eğitimin tüm kademelerinde, evlatlarımızın yarısı okulun dışındaydı. Son 20 yılda eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmek için sosyal politikalar devreye sokuldu" diye konuştu.

Özer, 20 yıl önceki eğitim politikalarının ‘yanlış’ olduğunu ve ortadan kaldırıldığını öne sürerek “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez beşeri sermayenin en verimli şekilde eğitimle buluşturulduğu bir döneme tanıklık ettik” ifadelerini kullandı.

Türkiye tarihinde okul öncesi eğitimin ‘sessiz devrim’ olduğunu savunan Özer, “İstanbul'da devlet anaokulu sadece 147 taneydi. 5 binin üzerinde özel öğretim anaokulu varken, sadece 147 tane devlet anaokulu vardı. İstanbul'daki 5 yaşındaki okullaşma oranı yüzde 44'dü. Türkiye ortalamasının bile altındaydı. Öyle yoğun çalıştık ki 3 bin tane değil, 6 bin 700 anaokulu kapasitesi ürettik bir yıl içerisinde. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde okul öncesi eğitimdeki sessiz devrimidir bu ve yüzde 65 olan okul öncesi eğitimdeki okullaşma oranını bir yıl gibi kısa sürede yüzde 99,9'a çıkarttık. Okul öncesi eğitim, zorunlu eğitim değil. Şu anda okul öncesi eğitimdeki okullaşma oranı, zorunlu eğitimdeki okullaşma oranlarını bile geçti. Çünkü ilkokulda yüzde 99,54, ortaokulda yüzde 99,17, lisede yüzde 99,12. Okul öncesinde ise yüzde 99,9. Peki sadece fiziki yatırımlar mı yaptık? Hayır. İlave yatırımlar da yaptık. Ne yaptık? 6 Şubat ikinci dönem itibarıyla Türkiye'deki yeni açmış olduğumuz ve mevcut okul öncesi eğitimin tamamında ücretsiz yemek vermeye başladık.”

Türkiye'de okul öncesi eğitime erişimi kalıcı kılmak için çalışmaya devam ettiklerini vurgulayan Özer, şöyle devam etti:

"Şu andaki hedefimiz, 5 yaşı hallettik, 4 ve 3 yaşı da okul öncesi eğitime dâhil etmek, oradaki oranları yükseltmek. Dolayısıyla 3-5 yaş aralığında OECD ortalamasını yakalamakla ilgili yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Burada önemli bir müjde vereceğim. Tüm Türkiye'de okul öncesi eğitimle ilgili valilikler tarafından komisyonlar marifetiyle belirlenen ücretler var, 50-100 lira, tam gün eğitim yapan kreşlerde 400-500 lira. Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğine dayalı olarak bu ücretler tahakkuk ettiriliyordu. 2023-2024 eğitim öğretim yılında bu ücretlerin tamamını kaldırıyoruz. Türkiye'nin hiçbir noktasında, ister tam gün eğitim yapsın, isterse yarım gün eğitim yapsın hiçbir ad altında, yemek, taşıma, başka ne ad olursa olsun, bu adlar altında okul öncesi eğitimden kesinlikle ek ücret alınmayacak."