Google Play Store
App Store

Tarım Bakanı Kirişci, inşaatların yapıldığı Atatürk Orman Çiftliği arazisinde yargı kararlarını ihlal eden hiçbir işlem yapılmadığını savundu. Kirişci, kiralama ile yapılaşmaya açılan arazilerin de olmadığını kaydetti.

Bakanlıktan pişkin AOÇ savunması
Ankara’daki AOÇ’nin arazi varlığı AKP döneminde büyük ölçüde azaldı. (Fotoğraf: Depo Photos)

Mustafa BİLDİRCİN

Atatürk tarafından kurulan ve 1937’de Hazine’ye bağışlanan Atatürk Orman Çiftliği’nin (AOÇ) arazi varlığı AKP döneminde büyük ölçüde azaldı. Çok sayıda inşaatın yapıldığı arazide yargı kararlarını ihlal edenler hakkında hiçbir işlem yapılmadığı ortaya çıktı. CHP milletvekili Levent Gök’ün soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, üzerinde 100’den fazla kiracı bulunan AOÇ arazisinde, “Kiralanma yoluyla yapılaşmaya açılan arazi bulunmadığını” da söyledi. Gök, bakanlığın verdiği yanıtlarda çok sayıda çelişkinin olduğunu kaydetti.

1925'te 55 bin 538 dekar arazi üzerine kurulan AOÇ’nin arazi varlığı o günden bugüne önemli ölçüde azaldı. Başta Cumhurbaşkanlığı Sarayı olmak üzere, diğer pek çok yapı ile AOÇ arazisinden 382 dekar koparıldı. AOÇ arazileri, Hazine’ye devrinden itibaren devir, kiralama ve bütüncül olmayan plan değişiklikleri gibi çeşitli yollarla parçalandı.

100’ÜN ÜZERİNDE KİRACI

Sayıştay raporlarına göre, AOÇ arazisi üzerindeki kiracı sayısı 100’ün üzerine çıktı. Arazinin talanına göz yuman Tarım ve Orman Bakanlığı, 14 Ağustos 2022’de AOÇ’ye yönelik bir ilan yayımladı. İlanda, AOÇ arazisine ait 1’inci derece doğal ve tarihi sit alanı içerisinde bulunan 6 bin 545 metrekare büyüklüğündeki arazinin, “Spor tesisi, restoran ve kafeterya olarak işletilmek üzere” 10 yıllığına kiralanacağı belirtildi. CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, AOÇ’nin zaman içerisinde hukuka aykırı tahsis ve kiralamalar ile parçalandığını belirterek kiralama kararını TBMM gündemine taşıdı. Gök, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’ye 2002-2023 döneminde AOÇ’de meydana gelen hukuka aykırı işlem ve yapılaşmalara ilişkin sorular sordu. Gök’ün soru önergesini yanıtlayan Kirişci, AOÇ’de 1’inci derece doğal ve sit alanı içerisinde kiralama yoluyla yapılaşmaya açılan arazi bulunmadığını, hali hazırda bulunan yapıların kiralandığını belirtti. CHP’li Gök, BirGün’e yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Son 20 yılda AOÇ arazisinde yargı kararlarını ihlal eden herhangi bir işlem yapılmadığını iddia eden Tarım Bakanlığı, cevap metninin en başında 1’inci derece sit alanında yapılaşma olduğunu, bu yapıların kiralandığını açıklamıştır. Bakanlık bu çelişkinin farkında değilse bile AOÇ arazisinin kalbinde ilgili yargı kararlarını yok sayarak inşa edilen 750 bin metrekare zemin alanı bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nı ve çevresindeki binaları görmemektedir."

Levent Gök, CHP MilletvekiliLevent Gök, CHP Milletvekili

***

HUKUKSUZLUK ÖRNEĞİ: ANKAPARK

Bakan Kirişci, “AOÇ’de yargı kararlarını ihlal eden hiçbir işlem yapılmamıştır” dese de arazide çok sayıda hukuksuz işlem oldu. En büyük talanın yaşanmasına yol açan yapılardan Ankapark’ın inşaası sürecinde özetle şunlar yaşandı: Danıştay 14’üncü Dairesi, Temmuz 2014’te yürütmeyi durdurma kararı verildi. Aralık 2014’te de 18’inci İdare Mahkemesi, “AOÇ arazileri üzerinde yapılaşma yapılamaz” hükmünü hatırlatarak benzer bir karara imza attı. Alanın yenileme olarak gösterilen bir bölümü projeden çıkarılarak ve başka bir değişiklik yapılmaksızın proje 16 Ocak 2015’de tekrar belediye meclisinden geçirildi. Bu şekilde hukukun arkasından dolaşılarak yargının yürütmeyi durdurma kararları hiçe sayıldı.