Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, yönetmen Emin Alper'in son filmi 'Kurak Günler'e verdiği finansal yapım desteğini faiziyle birlikte geri istedi. 'Senaryoda gerçekleştirilen değişikliklerin uygun görüşmemiş olması' karar gerekçe olarak gösterildi. Filmin yönetmeni Emin Alper ile yapımcı Nadir Öperli karara, "Ülkemizde hiçbir başarının cezasız kalmadığının talihsiz bir örneği olmuştur" ifadeleriyle tepki gösterdi. Seyircilere çağrı yapılan açıklamada, "Kurak Günler'i 9 Aralık tarihinden itibaren sinemalarda bilet alarak izlemeye davet ediyoruz" denildi.

Bakanlıktan skandal karar: 'Kurak Günler' filmine verdiği finansal desteği faiziyle geri istedi!

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Emin Alper'in yönettiği 'Kurak Günler' isimli filme verdiği finansal yapım desteğini faiziyle birlikte geri istedi.

Filmin senaristi ve yönetmeni Emin Alper ile yapımcı Nadir Öperli, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

"Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, tarafımıza gönderdiği bir yazıyla 'Kurak Günler' adlı projemize verdiği finansal yapım desteğini yasal faiziyle birlikte geri istediğini bildirmiştir" denilen açıklamada, "Bu karar, 2018 yılı Kasım ayında başvuru yaptığımız ilk taslaktan sonra, proje geliştirme sürecinde senaryoda gerçekleştirdiğimiz değişikliklerin uygun görülmemiş olması gerekçesiyle alınmıştır" ifadeleri kullanıldı.

Açıklama, şöyle devam etti: "Bu, senaryonun tüm değişiklikleri içeren nihai halini Sinema Genel Müdürlüğü'ne teslim ettiğiniz tarihten 20 ay sonra alınmış bir karardır. Bu karar kuşkusuz, filmimizle ilgili Cannes Film Festivali'nin hemen ertesinde başlayan, Antalya Film Festivali'nden sonra da devam eden yalan ve karalamaya dayalı medya kampanyalarının baskısıyla alınmıştır."

"KARAR KEYFİ ŞEKİLDE ALINDI"

"Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde kamu fonları destek verdikleri filmlerin senaryolarındaki değişiklikleri denetlemez" denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Sinema sektörünün işleyişine aşina olan herkes şunu çok iyi bilir: Senaryolar yazıldığı andan çekim gününe kadar, proje geliştirme sürecinde, çekim sırasında sette ve en nihayetinde kurguda değişir. Bunun aksi, eşyanın tabiatına aykırıdır. Maalesef Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2019'da yapılan yönetmelik değişikliğiyle, senaryolar üzerindeki değişiklikleri takip etmek bahanesiyle eserlerimize yönelik açık bir sansür süreci işletmektedir. Nitekin 'Kurak Günler'in yapım desteğini geri isteme kararı, sektör temsilcilerinin de yer aldığı sinema destekleme kurulu devre dışı bırakılarak, Kültür ve Turizm Bakanı'nın onayıyla, keyfi şekilde alınmıştır ve sinemamızın geleceği için son derece tehlikeli bir örnek teşkil etmektedir."

"ÜLKEDE HİÇBİR BAŞARI CEZASIZ KALMIYOR"

"Şunu bir kez daha hatırlatmak isteriz: “Kurak Günler”, 2022 yılında üç büyük uluslararası film festivalinden birinde ülkemizi temsil etme başarısı gösteren tek uzun metraj film olmuştur" ifadeleri kullanılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Dünya prömiyerinden sonra pek çok ulusal ve uluslararası festivalde gösterilmiş ve çok sayıda ödül almıştır. Normal şartlarda, verilen desteği verimli bir şekilde kullandığımız ve ülkemizi uluslararası alanda başarıyla temsil ettiğimiz için kamu tarafından takdir edilmeyi beklerdik. Ne yazık ki, filmimizin başına gelenler, ülkemizde hiçbir başarının cezasız kalmadığının talihsiz bir örneği olmuştur."

SEYİRCİLERE ÇAĞRI

Sinemaseverlere çağrıda bulunulan açıklamada, şunlar ifade edildi:

"Yaşadığımız bu mağduriyet karşısında bize destek olmak isteyen seyircilerimizi “Kurak Günler”i 9 Aralık tarihinden itibaren sinemalarda bilet alarak izlemeye davet ediyoruz. Vergilerimizle oluşturulan kamu kaynaklarının sanatımız ve sinemamızın hayrına, özgür, bağımsız ve yaratıcı fikirleri desteklemek amacıyla, hakkaniyetli bir şekilde kullanılacağı günlerin yakın olduğunu ümit ediyoruz."

FİLMİN KONUSU

Emin Alper’in yazıp yönettiği, dördüncü uzun metrajlı filmi Kurak Günler, bir süredir kuraklık sorunuyla boğuşan Yanıklar kasabasına yeni atanan genç savcı Emre ile belediye başkanı Selim ve avukat oğlu Şahin, yerel gazeteci Murat ve kasabanın eşrafı arasında yaşanan çekişmeleri konu alıyor.

Kurak Günler, 9 Aralık’ta Bir Film dağıtımıyla sinemaseverlerle buluşacak.

bakanliktan-skandal-karar-kurak-gunler-filmine-verdigi-finansal-destegi-faiziyle-geri-istedi-1097676-1.

FİLMİN GÖSTERİMDE OLACAĞI SALONLAR

Yönetmen Emin Alper, 9 Aralık'ta vizyona girecek filmin gösterimde olacağı salonların listesini paylaştı.

Filmin gösterimde olacağı salonların listesi şöyle:

bakanliktan-skandal-karar-kurak-gunler-filmine-verdigi-finansal-destegi-faiziyle-geri-istedi-1097846-1.

bakanliktan-skandal-karar-kurak-gunler-filmine-verdigi-finansal-destegi-faiziyle-geri-istedi-1097847-1.

bakanliktan-skandal-karar-kurak-gunler-filmine-verdigi-finansal-destegi-faiziyle-geri-istedi-1097848-1.

bakanliktan-skandal-karar-kurak-gunler-filmine-verdigi-finansal-destegi-faiziyle-geri-istedi-1097849-1.

FİLMİN KAZANDIĞI ÖDÜLLER

“Kurak Günler” Altın Portakal Film Festivali Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması ödüllerine damga vurmuştu. “En İyi Erkek Oyuncu”, “En İyi Yönetmen”, “En İyi Yardımcı Erkek”, “En İyi Müzik”, “En İyi Kurgu”, “En İyi Görüntü Yönetmeni”, “Cahide Sonku Ödülü”, “SİYAD En İyi Film”, “Film-Yön En İyi Yönetmen” olmak üzere 9 dalda ödül kazanmıştı.

'Kurak Günler' ayrıca Hırvatistan'ın bu sene 69'uncusu düzenlenen Pula Film Festivali'nden 3 ödülle dönmüştü. Film, 'en iyi film', 'eleştirmenler jürisi özel ödülü' ve 'en iyi ortak yapım' ödüllerini almıştı.

ÇİĞDEM MATER, FİLMİN ORTAK YAPIMCILARINDAN

75. Cannes Film Festivali'nin “Un Certain Regard” (Belirli Bir Bakış) bölümünde yarışan ve Queer Palmiye'ye de aday gösterilen Emin Alper imzalı kurak günlerin ortak yapımcıları arasında Gezi Davası tutuklusu Çiğdem Mater de bulunuyor.

Alper, 75. Cannes Film Festivali'nde filmin gösteriminin ardından yaptığı açıklamada, "Meslektaşımız ve filmimizin ortak yapımcılarından biri olan Çiğdem Mater'e teşekkür ederim. Şu an bizimle değil, çünkü kendisi gülünç bir dava sonucu hapse atıldı. Bizimle olmasa da aklımız ve kalbimiz onun yanında" ifadelerini kullanmıştı.