Otizmli Sinan Gündoğdu 2,5 yıl önce Pendik’te bakımevinde şiddete maruz kaldı. Anne Ayfer Özdemir, sözkonusu kişi hakkında davacı oldu. Davanın önceki günkü duruşması sonrası açıklama yapan anne “Bakımevlerinden artık şiddet haberleri duymak istemiyoruz” dedi.

Bakımevlerini ölüm evlerine çevirdiniz
İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği yönetici ve üyeleri davayı takip etti. (Fotoğraf: Twitter/İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği)

Sibel BAHÇETEPE

İstanbul Pendik Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi’nde otizmli 28 yaşındaki Sinan Gündoğdu'ya şiddet uygulayan H.M. adlı bakıcının davası önceki gün İstanbul Anadolu Adliyesi 22. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sinan’ın annesi Ayfer Özdemir, otizmli bireylerin bakımevlerinde güvenli olmadığını belirterek “Benim oğlumun bakımevinde kaburgaları bile kırıldı. Bakımevlerinden artık şiddet haberleri duymak istemiyoruz” dedi. Avukat Sedef Erken ise yalnızca bakım elemanının değil merkez müdürü, il müdürü ve bakanlıktaki tüm sorumluların bu dosyada sanık olması gerektiğini vurgulayarak "Davanın peşini bırakmayacağız" diye konuştu.

İstanbul Otizm Gönüllüleri, üyelerinin de destek verdiği dava sonrası “Bakımevlerini ölüm evlerine çevirdiniz”, “Bakımevleri tabeladan ibaret” pankartları açtılar. Duruşma sonrası BirGün’e değerlendirmeler yapan anne Ayfer Özdemir, oğluna otizm tanısının 3 yaşında konulduğunu, 3-4 yıldır bakımevinde kaldığını anlattı. Anne Özdemir, bakımevlerinde şiddet olaylarının sıklıkla yaşandığını ve çok kez dilekçe yazarak şikayetçi olduğunu, ancak bir adım atılmadığını anlattı. Pendik Engelsiz Yaşam Merkezi’nde pandeminin ilk günlerinde şiddet olayı yaşandığını, bakım görevlisi H.M.’nin çocuğuna şiddet uyguladığını ve kamera kayıtlarının olduğunu belirten anne Özdemir “Bunun üzerine dava açtık ve davanın ikinci duruşması görüldü. Avukatımız Sedef Hanım dünkü duruşmada yalnızca bakıcının değil diğer sorumlu yetkililerin de yargılanmasını istedi ve buna ilişkin dilekçe sundu, dosyaya konuldu. Eksikliklerin giderilmesinin ardından davaya ocak ayında devam edilecek” dedi.

KABURGALARI KIRILDI

Aynı merkezde daha önceden oğlunun kaburgalarının kırıldığını anımsatan anne Özdemir, bu olayın tespit edilemediğini ve bu nedenle dava açılamadığını dile getirdi. Yaşanan şiddet olayının ardından oğlunun travma yaşadığını, takıntılarının daha da arttığını anlatan anne Özdemir “Şimdi Sakarya Arifiye Bakımevi’nde kalıyor. Şiddet sonrası takıntıları arttığı için artık evde tek bakamıyorum. Devletten bakıcı ve maddi destek istemiştim ancak ne yazık ki bu olmadı. Sinan’ın aslında otizmi ağır değil, takıntıları ağır basıyor. Yaşadığı şiddet olayları onu çok değiştirdi, travma olunca takıntıları arttı” değerlendirmesini yaptı. İstanbul Büyükçekmece’de bu yılın temmuz ayında bakım merkezinde kalan 20 yaşındaki Mehmet Eres’in yaşamını yitirdiğini anımsatan anne “Bir anne olarak her şeyden önce şiddete hayır diyorum. Çocuklarımıza iyi bakılsın, her şeyin başında eğitim geliyor. Eğitim olmayan yerde şiddet de çocukların durumu daha da kötüye gider” diye konuştu.

YETKİLİLER GÖRMÜYOR

Avukat Sedef Erken ise davada gelinen noktada sanığın hafif bir para cezası ile kurtulmasının sözkonusu olduğunu, bu nedenle bununla ilgili dilekçe verdiklerini anımsatarak “Burada sorumluların aslında çok daha fazla sayıda olduğunu, buranın işletme müdüründen bağlı olduğu il müdürlüğüne, bakanlığı kadar aslında silsilede bir yönetim sorunu yaşandığını belirttik. Burada bir bakım elemanının insafına terk edilme söz konusu. Bunlar ayrı soruşturmalara sebep olacak, ayrı başvuruları yapacağız. Bu şekilde hafif bir cezayla dosyanın kapanmaması için Sinan’da oluşan zararın tekrardan tespitini istedik, çünkü Sinan’ın epilepsi krizleri ağırlaştı. Durumu da zorlaştı, şu an da kaldığı bakımevinde de zaman zaman bu tarz değil ama bakım sorunları yaşıyor” dedi. Bakım merkezlerinin otizmlilere uygun olarak yapılandırılmadığını anlatan Erken, şöyle devam etti: “Temel sorun, burada bakım elemanlarının da hiçbir uzmanlığı yok. Örneğin ortaokul mezunu ve ne biliyorsa bakım merkezinde öğrenmiş biri. Ama herhangi bir uzmanlığı, tecrübesi yok. Bu yargılamanın genişletilmesi ve başka soruşturmalara da konu olması sözkonusu olacak ve biz bunların peşini de bırakmayacağız. H.M. ‘basit yaralama’ suçundan yargılanıyor ve paraya çevriliyor. Bundan yargılanırsa bir ceza almayacak ve konu kapanacak aslında. Yakın zamanda Mehmet Eres bir bakımevinde öldü biliyorsunuz. Bakanlıktan bu konuda bir denetim, bir açıklama da ne yazık ki duymuyoruz. Sanki görmüyorlar, duymuyorlar... Bütün otizmli aileleri, dernek ve federasyonlar bu davaların arkasında olmalı."

Anne Ayfer Özdemir ve oğlu SinanAnne Ayfer Özdemir ve oğlu Sinan

***

ADALET ARAYIŞI DEVAM EDECEK

İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği’nden yapılan açıklamada, otizmli bireylerin bakımevlerinde yaşadıkları şiddet olaylarına dikkat çekilerek “Onlar aslında duyulmayı en çok hak edenler oldukları halde, ülke olarak, toplum olarak gözümüzü kulağımızı kapattığınız, seslerini duymak, ne halde olduklarını görmediğiniz, görmek istemedikleriniz. Onları duymuyor ve onlara bakmıyorsunuz. Son nefesimize kadar, kanımızın son damlasına kadar yılmayacak ve onların haklarını alacağız, onları hak ettikleri yaşama kavuşturacağız. Tüm bunlar olurken biz çocuklarımız için sadece adalet, adalet demeye devam edeceğiz” ifadelerine yer verildi.