Tekirdağ Çorlu’da 25 kişinin yaşamını yitirdiği tren katliamına ilişkin dava görüldü. Sanık Kurt, duruşmada “Bakım Müdürü Mümin Karasu yeni makine teklifimizi reddetti. Bakımları Allah’a emanet yapıyorduk" dedi.

Bakımlar Allah’a emanet yapılmış
Aileler, adliyeye yürürken \Kaza değil, cinayet”, “Çorlu’nun hesabı sorulacak” sloganları attı. (Fotoğraf: ANKA)

HABER MERKEZİ

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinin Sarılar köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018’de meydana gelen, 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 300’den fazla kişinin de yaralandığı tren kazasına ilişkin yargılamanın 14’üncü duruşması, dün Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma, sanık ve katılan yoklamasıyla başladı. Duruşmaya şikâyetçi taraf ile sanıklar ve avukatları katıldı.


Duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılan TCCD altyapıdan sorumlu 1’nci Bölge Müdür Yardımcısı Vekili Yasin Baba ile Edirne 15’nci Bölge Demiryolu Bakım Müdürü Tuncay Kahraman, tanık olarak dinlendi. Kazanın olduğu yıl meteoroloji mühendisi olarak görev yaptığını söyleyen Yasin Baba, tren kazası sonrası olay yerine gitmediğini ve kaza ile ilgili çalışmalara katılmadığını belirterek şunları söyledi: "Kazanın yağıştan dolayı menfezin çöktüğü için trenin raydan çıkmasından dolayı olduğunu biliyorum. Kazanın olduğu hat ile ilgili bize önceden bir sorun olduğu bildirilmedi. Kaza olan bölgede hatta bir görevim olmadı. Bazı evraklarda görevim gereği sadece imzam var.”

ALTYAPI YENİLENMEDİ

Tuncay Kahraman da kaza olduğu gün yıllık izinde olduğunu söyledi. Kahraman, yetkili müdürünün talimatı üzerine kaza olan bölgeye gittiğini belirterek, "Kaza olan bölgede sadece yolun açılması ile ilgili görev aldım. Kazanın şiddetli yağıştan dolayı meydana geldiğini biliyorum. Kazanın olduğu bölge kendi sorumluluğumda olmadığı için orada herhangi bir turne görevi yapmadım. Bölgede 2008-2011 yıllarında bütün üstyapı yenilendi ama altyapıda yenilenme olmadı. Sorumlu olduğumuz bölgede hafta sonları nöbetçi ekip bırakılması gibi bir uygulamamız yok. 1’inci Bölge Müdürlüğü’nde nöbetçi oluyordu" diye konuştu.

5 YILDIR GELİP GİDİYORUZ

Kazada oğlu Oğuz Arda Sel ile eşi Hakan Sel’i kaybeden Mısra Öz, 5 yıldır adalet aradıklarını söyledi. Öz, "5 yıldır geliyoruz, gidiyoruz son eklenen sanıklar ile birlikte. Bu verilen cevaplardan tatmin oluyor musunuz çok merak ettim. Eğer tatmin oluyorsanız daha 13, 33 dava daha görmeye devam ederiz. Çok net bir şey var, diyorlar ki; altyapı yok. Bunu söylüyorlar, üstüne diyorlar ki; bütün bunlardan genel müdürlüğün haberi var ve genel müdürlük sorumludur diyorlar ama nedense savcılık, genel müdürlüktekini buraya getirmeye cesaret edemiyor. Çünkü bu ülkede adalet ne yazık ki esaret altında" diye konuştu. Facianın yaşandığı zaman TCDD 1’inci Bölge Müdürlüğü Halkalı 14’üncü Demiryolu Bakım Müdürlüğü’nde müdür olarak görev yapan Turgut Kurt, duruşmada söz alarak, “Bakım Müdürü Mümin Karasu’nun talepleri reddetme yetkisi vardı. Biz yeni makine talep ettik ve taleplerimizi reddetti. Allah’a emanet yapıyorduk" suçlamasını yaptı. Sanık avukatları, TCDD Genel Müdürlüğü görevlilerinin de davaya dahil edilmelerini talep etti. Heyet, talebi reddetti. Daha sonra mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Duruşmaya verilen aranın ardından mahkeme heyeti, kazanın olduğu tarihte TCDD 1’inci Bölge Müdürlüğü’nde trafik güvenliğine ilişkin nöbetçi ekip kurulup kurulmadığı, kurulduysa kimlerden oluştuğu, görevlerinin neler olduğuna dair dayanak belgelerle birlikte bildirilmesini istedi. Ayrıca Yol Bakım Onarım Müdürlükleri’nde Ocak-Temmuz 2018 tarihleri arasında onaylanmış turne cetvellerinin gönderilmesi için TCDD’ye müzekkere yazısı yazılmasına karar verdi. Duruşma, 19 Temmuz’a ertelendi.

***

Dönemin genel müdürü ihale rekortmeni

Duruşma öncesinde aileler, Çorlu Santral önünde bir araya gelerek duruşmanın yapılacağı Çorlu Halk Eğitim Merkezi’ne kadar yürüyüş yaptı. Duruşmanın yapılacağı yere ulaşan aileler, katliamda yaşamını yitirenlerin isimlerini okuyarak hep bir ağızdan “Burada” ve “Adalet istiyoruz” dedi. Katliamda torunu Oğuz Arda Sel’i ve oğlu Hakan Sel’i kaybeden Necmettin Sel, duruşmanın yapılacağı merkezin önüne gelindiğinde; 5 yıldır adaleti bulamadıklarını belirterek, şunları söyledi: “Bunlarda vicdan yok. Vicdan olsaydı Yunanistan’ı örnek alıp Ulaştırma Bakanı istifa ederdi. Onların çocuklarına bir şey olsaydı mutlaka adalet bir seneyi geçmezdi ama vatandaşın oldu. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay’a bunu ifade ettim. ‘Benim çocuklarımın üstünden örnek gösterme’ diyor. Var mı böyle bir şey? Ben yaşadım o acıyı.” Katliamda kardeşlerini, yeğenini ve kızını kaybeden Zeliha Bilgin de “Dönemin genel müdürü İsa Apaydın 5 yıldır ihale rekortmeni oldu. Bunu biliyor musun Türkiye?” diye sordu.