DİSK Genel-İş Sendikası’na üye Bakırköy Belediyesi emekçileri, bir açıklama yaparak belediye yönetiminin toplu sözleşme çalışmalarını engellediğini ifade etti. Çalışma risklerinin artmasına rağmen hak kaybı yaşadıklarını belirten emekçiler, “Bıçak kemikte” dedi.

Bakırköy Belediyesi emekçileri: Toplu sözleşme hakkımız engellenemez

Bakırköy Belediyesi’nin DİSK-Genel İş Sendikası üyesi emekçileri, yaşadıkları haksızlıklara ilişkin bir açıklama yaptı.

Bakırköy’deki Özgürlük Meydanı’nda toplanıp belediye önüne yürüyen emekçiler, burada yaptıkları açıklamada, toplu sözleşme haklarının engellendiğini belirtti. “Bakırköy Belediyesi’nin yıllık personel gideri 120 milyon civarında iken şimdilerde 90 milyona kadar düştü. Belediye bütçesi artarken, personel maliyetleri düştü” denilen açıklamada, buna rağmen iş yükünün ve iş risklerinin arttığı kaydedildi.

“Bıçak kemikte” diyen emekçiler, her salı ve perşembe günleri Özgürlük Meydanı’nda buluşacaklarını belirterek siyasi partilerden, demokratik kitle örgütlerinden ve yurttaşlardan destek istedi.

İşçilerin eylemine SOL Parti İstanbul İl Başkanı Leyla Koç Üzüm ve partililer de destek verdi.

Bakırköy Belediyesi emekçilerinin yaptığı açıklamanın tamamı şöyle:

‘SIKINTILARIMIZI PAYLAŞMAK İSTİYORUZ’

“Bizler Türkiye'nin toplumsal muhalefette öncüsü ve aynı zamanda demokrasi bileşenlerinin en büyük halkası olan, DİSK Genel-İş üyesi ve Bakırköy Belediyesi emekçileriyiz.

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Nisan 2018 yılında taşeron şirketlerden, belediye şirketine geçişimiz yapıldı. Ve o andan itibaren 'her şey çok güzel olacak' derken, daha büyük sıkıntılarımız başladı. Kuralsız, güvencesiz ve sözleşmesiz çalışma ile işyerlerinde birçok sıkıntılarımız oldu. Çalışma Bakanlığı’na başvuru yaparak belgelerimizi almamıza rağmen, Bakırköy Belediye yönetimi, toplu sözleşmemizi engellemek için her türlü yola başvurdu. Yetki tespitimize itiraz edildi. Defalarca şirket değişikliği yapıldı. İstanbul’un 38 ilçesi ile İBB 'de sözleşme süreçleri devam ederken, ne yazık ki Bakırköy Belediyesi’nde bu süreç hiçbir şekilde başlamadı. Ve bu süreçte Bakırköy Belediyesi’nin yıllık personel gideri 120 milyon civarında iken şimdilerde 90 milyona kadar düştü. Belediye bütçesi artarken, personel maliyetleri düştü. Personel maliyetleri düştüğü gibi doğal olarak iş yükümüz ve iş risklerimizde arttı. Kamuoyunu bilgilendirmek adına sıkıntılarımızı ve sorunlarımızı sizlerle paylaşmak istiyoruz.

‘GÜNLÜK YEMEK ÜCRETİ 5 LİRAYA DÜŞÜRÜLDÜ’

- Toplu sözleşmemizin olmaması ile kuralsız ve güvencesiz çalışma devam etmektedir.

- Eşit işe eşit ücret adı altında ücretlerimiz düşürülmüş, günlük yemek ücretlerimiz 5 liraya çekilmiştir.

- Kısa Çalışma Ödeneği ile yüzlerce işçi arkadaşımızın sigortaları yatmamış ve asgari ücret altında bir ücret ile mağdur olmuşlardır. Bu mağduriyet artarak devam etmektedir.

- Hakkını arayan ve mesai saatleri dışında sendikal faaliyetlere katılan arkadaşlarımız işten atılmış, bazı arkadaşlarımızın görev yerleri değiştirilmiştir.

- Belediye Başkanı talimatı ile müdürler odalarına çağırdıkları işçi arkadaşlarımıza zorla, baskı ile evrak imzalatmıştır. Sendikadan istifaya zorlamıştır.

- İşçilerin iş ayakkabıları ve iş elbiseleri verilmemiştir. Yeterli koruyucu ekipman personele dağıtılmamıştır. İşçiler sokaklarda üstlerini değiştirmektedir. Bazı bölgelerde işçilerin soyunma yerleri yoktur.

- Bakırköy Belediyesi 'nde kullanılan araç, gereç ve ekipmanlar, tüm belediyelerin ve hatta çağın gerisinde kalmıştır. Bu sebeple, 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği risk altındadır. İşçiler risk altındadır.

- Tek taraflı disiplin kurulu ile işçilerin savunma hakkı ellerinden alınarak, keyfi uygulamalar yürürlüğe sokulmuştur.

- Bilgisi ve onayı olmadan başka kurumlara tayin edilen, devredilen arkadaşlarımızın sıkıntıları vardır.

‘SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ, TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİDİR’

Sorunlarımızın çözüm noktası, toplu iş sözleşmesidir. Sendikalar, Sivil Toplum Kuruluşları demokrasinin olmazsa olmazıdır. Bunların olmadığı yerde #demokrasi olmaz. Demokrasinin olmadığı yerde #Hak, #Hukuk ve #Adalet olmaz.

Bizler Bakırköy Belediyesi’nde yaşanan emek sömürüsüne karşı, her hafta Salı ve Perşembe günleri saat 12:15’te Bakırköy Özgürlük Meydanı’ndayız. Mücadele eden belediye emekçileri olarak Bakırköy halkının bize, bizimde Bakırköy halkına ihtiyacımız var. Bakırköy halkının, emek dostlarının ve duyarlı sivil toplum örgütlerinin her türlü desteğini bekliyoruz. Bakırköy Halkına, Siyasi Partilere, Sivil Toplum Kuruluşlarına, Emek Örgütlerine ve Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Bakırköy 'de bıçak kemikte.”