Avrupa Birliği Konseyi'nin arabuluculuğunda Azerbaycan ve Ermenistan liderleri arasında yapılan görüşmenin ardından gerilimi düşüren hamle geldi. Gözaltına alınan 10 Ermenistan askeri serbest bırakıldı.

Bakü-Erivan hattında gerilim azalıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Azerbaycan gözaltındaki bazı Ermenistan askerlerini ülkelerine iade etti. Azerbaycan Esir, Kayıp ve Rehin Alınmış Vatandaşlardan Sorumlu Devlet Komitesi'nden dün yapılan açıklamaya göre, 10 Ermenistan askerinin ülkelerine gönderildiği belirtildi. Açıklamada, gözaltında tutulan Ermeni askerlerin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan arasında yapılan görüşme sonucu alındığı belirtilerek söz konusu kararın "hümanizm ilkelerine bağlılığının tezahürü" olarak uygulandığı belirtildi.


Askerlerin Avrupa Konseyi'nin arabuluculuğuyla iade edildiği belirtilen açıklamada, söz konusu kişilerin 16 Kasım'da iki ülke sınırının Kelbecer istikametinde provokasyon girişiminde bulunurken gözaltına alınan askerler olduğu kaydedildi.

BRÜKSEL’DE ÜÇLÜ ZİRVEDE UZLAŞILDI

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'in girişimiyle 14 Aralık'ta Aliyev ile Paşinyan arasında üçlü bir görüşme gerçekleştirmişti. AB-Doğu Ortaklığı Zirvesi için Belçika'nın başkenti Brüksel'e giden iki liderle bir araya gelen Michel, iki ülke arasında bağlantı sağlaması öngörülen demiryolu hatları konusunda mutabakata varıldığını açıklamıştı. Michel, "İki ülke arasında bağlantı hatlarının öncelik olduğunu biliyorum. Bu, bir güven seviyesi olması, farklı pozisyonların belirlenmesi bakımından önemli" demişti.

Aliyev ise görüşme sonrası, "Ermenistan, gümrük kurulmasında, mallar ve kişilerin kontrol edilmesinde ısrarcı davranırsa biz de Laçın koridorunda aynısı için ısrarcı oluruz. Bunun kararını Ermenistan verecek. Biz her iki seçeneğe de açığız. Ya ikisinde de gümrük olmayacak ya da ikisinde de olacak" açıklaması yapmıştı. AB Konseyi'nden üçlü görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada ise Aliyev ve Paşinyan'ın 9 Kasım 2020 ve 11 Ocak 2021'de imzaladıkları üçlü ortak bildirilere uyacaklarını teyit ettikleri belirtilmişti.